Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Snabb bönröra, balsamicokaramelliserad broccoli och purjolök + vinägertips

Först och främst tusen tack för era svar och tankar kring mitt förra inlägg, jag uppskattar det verkligen, tusen tusen tack! Jag ska gå till läkare och när jag läste flera kommentarer om MS kände jag ännu mer att det är något som ska tas tag i direkt; min mormor hade MS och även om det inte är en direkt ärftlig sjukdom, så kan känsligheten ärvas och risken att få det ökar aningen om det finns i familjen.. Men inga förhastade slutsatser; jag misstänker själv en kombo av stress och snabbt ökande muskelmassa där en nerv eller två hamnat i kläm.

lunch

I alla fall klev jag upp strax före 02 igår ”morse”, för att kroppen värkte och jag bara inte kunde sova. Jag satte mig vid köksbordet och jobbade, något jag fortsatte med i exakt tolv timmar för att vid 14 åka iväg en sväng för ett möte. Innan jag åkte blev det lunch ”på kontoret” (det är förövrigt mitt sätt att dela upp hemmet i ”jobb/hem”:  köksbordet = arbetsplats, vardagsrummet och fåtöljen = gör vad du vill).

Jag gjorde en snabb bönröra:

 • 100g (kokta) vita bönor
 • 1/2 dl tjock yoghurt
 • 1 tsk stark senap
 • 1tsk BBQ-sås
 • 1 tsk äppelcidervinäger
 • 1 tsk honung
 • salt & vitpeppar

Ja. Raketforskning i vanlig ordning: bara att mixa och servera.

Till det en himlans supergod grej! Balsamico-karamelliserad purjolök och broccoli. Såhär: Jag smälte 1 msk kokosolja i en kastrull, rörde ner 1 msk kokossocker och 1 msk balsamvinäger, lät det tjockna på svag-medelvärme och sedan slängde jag ner  1/2 purjolök och två nävar broccolibuketter. Det fick sedan stå och puttra medan jag jobbade, tills all vätska försvunnit. Lite salt efter smak och klart!

Till det lite perfekt mogen avocado, tomat, rå rödlök och hampafrön på toppen och vips så hade jag go-lunch!

lunch2

Jag hade vinäger i båda dessa recept, och jag gillar överlag vinäger till det mesta – jag har till exempel alltid balsamvinäger på sallad och färska grönsaker, alltid. Just balsamvinäger är väldigt gott i mat och även bakverk (jag har det i en del brownierecept och liknande) då den är lite sötare.

Inatt när jag inte kunde sova bestämde jag mig också för att gå igenom en av alla tusen min hög av papper jag skyfflat undan i ett hörn i köket. Min lilla recept-att-inspireras-av-hög. Jag kallar den så eftersom jag vet att jag ändå aldrig kan följa ett recept, och det vore bara fånigt om jag intalade mig något annat. Jag kan läsa, tänka att jag ska prova göra exakt så, men sedan blir det ändå ”en variant av”.

En sådan hög har jag i alla fall. Eller ja, jag hade en sådan hög, för den gick jag inatt alltså igenom, klippte ut, slängde lite, och klistrade upp på vita papper till fina kollage att sätta in i en mapp (såå organiserat, visst!?). För att någon gång provlaga inspireras av. Jag hittade, bland alla utrivna sidor, suspekta handskrivna lappar och urklippa recept, en liten vinäger-guide. Där fanns bland annat lite tips och öh, fakta, som jag tyckte vore en passande grej att bolla vidare till er här, när vi ändå snackar vinäger, liksom.

 • Visste du att om du kokar grönsaker med en tesked vitvinsvinäger så håller de färgen bättre?
 • …eller att mild rödvinsvinäger kan ersätta ”en skvätt vin” i de flesta recept?
 • Egen smaksatt vinäger gör du enkelt genom att blanda i färska örter i äppelcidervinäger och låta stå i två veckor. Sila och klart!

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Alexandra
  21 februari, 2015 at 15:17

  MS är absolut inte en ärftlig sjukdom. Om en förälder har MS är det 2 procent risk att barnet även drabbas. Morföräldrar är liksom knappt 1 procent. Så nä- MS är inte ärftligt.

  • Svara
   roethlisberger
   21 februari, 2015 at 16:07

   Rättade till formuleringen, MS är inte direkt ärftligt men känsligheten kan ärvas och spela in

 • Svara
  Alexandra
  21 februari, 2015 at 15:17

  MS är absolut inte en ärftlig sjukdom. Om en förälder har MS är det 2 procent risk att barnet även drabbas. Morföräldrar är liksom knappt 1 procent. Så nä- MS är inte ärftligt.

  • Svara
   roethlisberger
   21 februari, 2015 at 16:07

   Rättade till formuleringen, MS är inte direkt ärftligt men känsligheten kan ärvas och spela in

 • Svara
  C
  21 februari, 2015 at 21:14

  Hej!

  Kan inte låta bli att kommentera nu. Ett år sedan hade jag exakt samma symptom, googlade och läste på och jagade upp mig själv över MS, såklart. Hela våren gick åt till att ha ångest över det. Inga läkare trodde det var det, men tjatade till mig en MRI för att jag var så övertygad, och såklart visade den inget. Gjorde lite ändringar i mitt arbetsliv etc och se där, sakta men säkertt försvann alla symptom.. Och då upplevde jag inte ens att jag hade varit stressad. Så stress kan verkligen ställa till med allt möjligt! Ville bara berätta, även om du själv verkar ha en vettig inställning och inte jagar upp dig av skräckhistorierna. Tack för en fantastisk blogg!

 • Svara
  C
  21 februari, 2015 at 21:14

  Hej!

  Kan inte låta bli att kommentera nu. Ett år sedan hade jag exakt samma symptom, googlade och läste på och jagade upp mig själv över MS, såklart. Hela våren gick åt till att ha ångest över det. Inga läkare trodde det var det, men tjatade till mig en MRI för att jag var så övertygad, och såklart visade den inget. Gjorde lite ändringar i mitt arbetsliv etc och se där, sakta men säkertt försvann alla symptom.. Och då upplevde jag inte ens att jag hade varit stressad. Så stress kan verkligen ställa till med allt möjligt! Ville bara berätta, även om du själv verkar ha en vettig inställning och inte jagar upp dig av skräckhistorierna. Tack för en fantastisk blogg!

 • Svara
  Zara
  22 februari, 2015 at 14:19

  Hittade din blogg via Ica tidningen och måste bara säga att jag är sååå imponerad!! Läser aldrig bloggar men kommer absolut börja följa din! Tack för roliga, inspirerande och härliga recept!

 • Svara
  Zara
  22 februari, 2015 at 14:19

  Hittade din blogg via Ica tidningen och måste bara säga att jag är sååå imponerad!! Läser aldrig bloggar men kommer absolut börja följa din! Tack för roliga, inspirerande och härliga recept!

Lämna ett svar