Inspiration och pepp lifestories Okategorierat Tävling

Vill du prova lite fin-choklad? Kolla hit!

När jag var på Story Relations pressdag Story Market tidigare i höst blev jag på en gång presenterad för Ulrika och Fredrik, som är paret bakom Svenska Kakaobolaget. Jag smakade givetvis på deras choklad och stod sedan kvar och pratade lite längre än vad som kanske anses vara normalt när samtalsämnet är choklad och enbart choklad… Men, hallå. Tror inte jag behöver förklara mig va? Hur som helst står ett litet studiebesök i deras fabrik givetvis på to-do-listan inför nästa Österlens-tripp.

chokladbolagettavling2

Svenska Kakaobolaget är alltså en av få chokladtillverkare i Sverige. De reser runt i världen på jakt efter den allra bästa kakaon, som de sedan rostar försiktigt och sakta förvandlar, i små batcher, till choklad. Ulrika förklarade vad de gör och deras filosofi såhär för mig när vi sågs:

Precis som med kaffe eller vin du kan hitta individuella smaktoner beroende på vilken typ av kakao som används och var den odlats. Istället för att dölja smaker bakom tillsatser av extra fett, soja lecitin och vanilj, vill de lyfta fram de enskilda nyanserna i varje böna. Det är därför deras choklad bara innehåller två ingredienser – kakaobönor och socker. För med bra råvaror behövs inte mer.

Sedan den där dagen på Story Market i slutet av september har jag haft fortsatt kontakt med Ulrika över mail, även när hon och Fredrik ”åkte iväg en sväng” till Costa Rica för att besöka ett kakaoplantage. Ni vet att jag gillar choklad, och jag vet att många av er gör detsamma. Dessutom gillar jag verkligen Svenska Kakaobolagets ”tänk” och vad de gör. Så jag frågade Ulrika om jag inte kunde få ge också er chansen att smaka den första ursprungschokladen från Sri Lanka. Det fick jag! Så i mitt skafferi ligger nu fyra fina paket med choklad, redo att skickas hem till fyra av er.

chokladtavling

TÄVLING

Svenska Chokladbolagets första urpsrungschoklad är alltså från Sri Lanka och gjord på kakaon Ceylon, en lokal blandning av Criollo och Trinitario. Ceylon kan bara hittas i små mängder, växer tillsammans med exotiska frukter och kryddor, och efter att den rostats långsamt ger den en choklad hög i surhet med inslag av röda bär.

 1. Hur många gram väger en chokladkaka från Sri Lanka? (svaret finns på Svenska Kakaobolagets hemsida)
 2. Som jag skrivit tidigare var en av sakerna jag slogs av direkt när jag såg denna choklad den snygga förpackningen. Tanken är att varje choklad med sin unika böna och dess unika karaktär ska ha en egen ”design”, och som jag nämnde är Ulrika och Fredrik nyss hemkomna från ett kakaoplantage på Costa Rica – om Costa Rica blev nästa ursprung, och du var designern, vilken färgkombo skulle den förpackningen ha? Och varför just den?

En vinnare får hem en ask med fyra chokladkakor, och tre vinnare får hem varsin ask med två kakor i. Så hela fyra vinnare denna gång och en sak till – är du med och tävlar så glöm inte att ange ditt namn + din mail. Tävlingen avslutas efter en vecka, dvs sista dagen att delta är onsdagen den 4e november.

chokladbolagettavling

Lite försenat vill jag också meddela Lovisa Mattson, Julia Lundgren, Vendela Knuutinen, Sannam Hjertstrand och Jennifer att ni är de fem valda vinnarna i tävlingen om fitnesstofsar från Taniko. Maila mig era kontaktuppgifter så får ni hem tofsar i önskade färger!

Du kanske gillar

32 Kommentarer

 • Svara
  uppochhoppa
  28 oktober, 2015 at 12:45

  Nu måste ju jag vara med och tävla!
  1. Den väger 80 gram!
  2. Costa rica för mig är surf och beach, så jag skulle såklart välja turkosa nyanser.
  Och min mailadress, den har du ju. 🙂
  /Mela

 • Svara
  Elin
  28 oktober, 2015 at 12:51

  Att testa ny finchoklad är ju bland det bästa som finns!
  1. En chokladkaka väger 80g
  2. Förpackningen borde vara turkos/blå (det fantastiska vattnet på Costa Rica), grönt (regnskog) och med inslag av rött (från Costa Ricas flagga). Eventuellt vitt som en kontrast (också en färg från flaggan). Jag gillar det grafiska mönstret på kakan från Sri Lanka och ser framför mig samma mönster i de färgerna jag föreslagit.

 • Svara
  Jonna
  28 oktober, 2015 at 13:13

  Åh så gott!
  1. Chokladkakan väger 80g.
  2. Costa Rica får mig att tänka på det turkosa havet, den beigea sanden och den gröna regnskogen. Så turkost, ljust sand beige och grönt skulle det få bli!

  johanna.vr.lund@gmail.com

 • Svara
  Sofia
  28 oktober, 2015 at 13:13

  1. 80 gram
  2. Nyanser i orange/gul/grön/brun för att Sri Lankas flagga har dessa färger.
  Älskar choklad så jag hoppas jag vinner!!

 • Svara
  Niknaz
  28 oktober, 2015 at 13:15

  1. En kaka väger 80g
  2. Jag tycker att trianglarna på förpackningen för Sri Lanka chokladen var superfint och hade velat se förpackningen för Costa Rica i mörka och ljusa toner av blått (Som deras flagga och för havet) samt rött (som flaggan) och detaljer i vitt (återigen som flaggan), grönt (för naturen) och brunt (för kakaon). Dessa färger skulle kombinera ihop landet, dess fantastiska natur med bönan och härligheten som förpackningen skyddar.

 • Svara
  Linda
  28 oktober, 2015 at 14:06

  Åhh som den chokladoist som man är så kan man ju inte motstå en tävling med finchoklad 🙂 Handlar en del från chokladfabriken (är även malmöit) vilka har lite samma tänk.
  Chokladkakan väger 80 gram!
  Designen på förpackningen vill jag oxå ha i turkos och en mörkare blå för havet som mer eller mindre omger landet, grönt för dess underbara natur och lite rött från deras flagga!

 • Svara
  Linnéa i Colorado
  28 oktober, 2015 at 14:21

  Men sa fint!!
  Jag sager 80 gram och och tycker att fragern ska folja flaggan, morkt rod, djupahvsblatt. Sa himla fina designer!

 • Svara
  Emma
  28 oktober, 2015 at 15:00

  Åh, vilken underbar tävling! Jag måste bara vara med och tävla som den chokladälskare jag är!
  1. Chokladkakan från Sri Lanka väger 80 gram.
  2. Jag gillar verkligen mönstret på chokladkakan från Sri Lanka, så jag tycker att den från Costan Rica borde ha samma mönster men med andra färger. När jag tänker på Costa Rica tänker jag direkt på deras underbara natur, så jag tycker att förpackningen borde ha olika nyanser av blått och turkost från havet och himlen, grönt från den vackra regnskogen, brunt från träden och den ljuvliga chokladen samt lite vitt för att skapa lite kontraster och ljusa partier.

  Hoppas jag vinner och är spänd på att se hur resultatet på den nya chokladen blir! Kram på dig! 😀

 • Svara
  Honey
  28 oktober, 2015 at 15:31

  1. 80g
  2. Jag är väldigt traditionell här och tycker att förpackningen ska följa flaggans främsta färger, dvs blått, rött och vitt. Älskar såna där kantiga mönster, påminner lite om förpackningarna till http://www.omnomchocolate.com också (ja, de har ju inte trianglar då, men också geometriska mönster/figurer).
  Letar alltid med ljus och lykta efter gluten-, mejeri- och sojafri choklad, så det här skulle verkligen vara en hit!

 • Svara
  Johanna
  28 oktober, 2015 at 16:35

  1. Chokladkakan från Sri Lanka väger 80 gram

  2. Jag tycker att designen på chokladen gjord på bönor från Costa Rica skall, precis som den från Sri Lanka, gå i flaggans färger dvs blått, vitt och rött. Jag tror att det skulle vara snyggt att ”pastella” till dem lite, typ korallrosa, off white och någon härlig turkosblå nyans iställetför de starka ”orginal”- färgerna. Det skulle då verkligen locka mina ögon (och gom, mm!) 🙂

 • Svara
  Sandraemelie
  28 oktober, 2015 at 16:39

  Åh vilken underbar tävling! Skulle mer än gärna vilja smaka ren, äkta och närproducerad choklad!
  1. En chokladkaka från Sri Lanka väger 80g.
  2. Jag skulle vilja att man ser varifrån kakaon har sitt ursprung så Costa Rica-kakans förpackning skulle därför vara ljusblå, turkos, sandvit, ljusgrön samt mörkgrön och ljusgul (solen). Dessa färger tillsammans tycker jag skulle vara kanon! Costa Rica har dessa otroligt vackra färger i det klara vattnet, växtligheten och de underbara sandstränderna. Mönstret på Sri Lanka-kakan är riktigt snyggt, detta skulle kunna vara aningen mjukare i formerna, lite som vågor eller blad (ovala former).

 • Svara
  Ingela Carlberg
  28 oktober, 2015 at 18:10

  Härligt med choklad! Jag gillar att Svenska kakaobolaget verkligen satsar på riktigt bra råvaror i sin choklad.
  1. En chokladkaka väger 80 gram.
  2. Olika blå och turkosa nyanser samt beige nyanser och vitt. För mig är Costa Rica ett land som är skirt, vackert med mycket dykning, surfning och ett oändligt djur och naturliv. Jag tycker att de blå och turkosa nyanserna får symbolisera Stilla Havet och himlen och de beige nyanserna de vidsträckta sandstränderna. Det vita är molnen och vågornas krusningar. Eftersom de redan har valt en riktigt snygg och förpackning på sin chokladkaka från Sri Lanka, så är de bara att fortsätta med samma grafiska mönster så att man skapar en gemensam enhetlig nämnare på sin choklad.

 • Svara
  Daysbyju
  28 oktober, 2015 at 18:54

  Choklad – mumsigt!
  1. En chokladkaka väger 80g
  2. Jag tycker att färgcombon, och mönster ska inspireras av en vajande palm på en strand och sen så klart föra in den bruna färgen av fin kakao från Costa Rica. Färgerna bör vara grönt, som en palm, ljust beiget som stranden och turkost som havet.

 • Svara
  Hanna Lundqvist
  28 oktober, 2015 at 19:52

  ÅHWOW.
  1.Chokladkakan väger 80g
  2. Choklad och Costa Rica får vara kärlek och sol! Mörk Röd med tunna gula linjer skulle jag gjort!

 • Svara
  Linda
  28 oktober, 2015 at 21:48

  1. 80 gram
  2. Turkos, håller jag med alla andra om, men jag vill även slå ett slag för en rosa nyans. Man associerar det lite med det röda i flaggan, och lite med den härliga, varma känsla som choklad ger.

 • Svara
  Jasse
  28 oktober, 2015 at 22:14

  1: 80 (vad jag gissar är helt underbara) gram
  2: Min första tanke var strand/vatten men sen så började jag fundera lite till och kom på att de har häftiga och färgstarka djur också. Så med djuren (och lite blommor) i tanken så började jag tänka på blå/turkos, gul, röd, lite starkare grön och magneta. Ungefär som näbben på denna bild https://www.gct.com/media/gctwebsite/products/chp/10-reasons/g24753 . En annan fördel är att färgerna kan dra till sig mer uppmärksamhet när de står i affärshyllorna 🙂

 • Svara
  sofia wallin
  29 oktober, 2015 at 06:51

  1. 80 gram
  2. På grund av att Costa Ricas befolkning har indianskt-creolskt ursprung tycker jag att färgerna ska spegla detta, gärna starka färger i rätt kombination som turkos (som även speglar Costa Ricas närhet till karibiska havet och färg på vattnet), stark rosa (iögonfallande samt en vacker kontrast till turkos) orange och gul som för mig är mycket kreol, samt rött eller mörkblått för att hylla costa ricas flagga!

 • Svara
  Malin SH
  29 oktober, 2015 at 07:30

  1. 80 g
  2. ELD och KARNIVAL! Jag tänker en förpackning som är röd/orange/gul. Designen är som på en av de coola huvudbonaderna som kvinnorna bär i karnivaler, långa fjädrar som går i en båge ut från mitten.

 • Svara
  Louise Eriksson
  29 oktober, 2015 at 09:58

  1) den väger 80 gram 🙂

  2) Jag gillade designen på Sri Lanka så jag tycker det skulle vara bra att fortsätta på något liknande. Gärna i färgerna turkos som går över mot mer ”palmgrön” och även rosa som går över till röd med vit/beiga små detaljer. Typ som att det är turkost vatten som går över till grönt land med en röd solnedgång och rosa detaljer 😉

  (pepplollo@hotmail.com)

 • Svara
  amanda s
  29 oktober, 2015 at 10:16

  1. Den vägen 80 gram.
  2. Jag skulle göra den i röda toner och eventuellt lite lila/blå som dess flagga.

 • Svara
  Sara Kylhed
  29 oktober, 2015 at 13:27

  1. En kaka väger 80 gram.
  2. Jag hade gjort samma design som Sri Lanka chokladen men med färgerna blå/lila/rosa 🙂 Inspirerat av Costa Ricas flagga, men med en övergång till rosa som känns lite mer exotisk och smakrik på något vis! Tror det skulle passa!

 • Svara
  Anna
  29 oktober, 2015 at 18:05

  1. 80 gram
  2. Jag hade valt starka, klara, mättade färger i nyanserna turkos, klarblå, en ljusare grön, en ”mellangrön”, och sedan bryta av dessa med mattare färger som en sandig/guldig färg och naturvit. För mig målar dessa färger bilden av en exotisk strand vid det Karibiska havet 🙂

 • Svara
  Jessica
  29 oktober, 2015 at 19:44

  >En chokladkaka väger 80 gram!
  >Färger: Violett, Grön, Brun
  Min design på Svenska Kakaobolagets chokladkaka från Costa rica hade blivit prydd huvudsakligen utav en violett färg som är inspirerad utav en orkidé art som växer där och är även deras landsblomma! Jag tänker mig även att omslaget ska innehålla flera nyanser utav en grön färg som representerar den fantastiska natur som växer där, och sedan att en brun färg ska finnas med som både ger en skymt utav innehållet (choklad!!) men också Costa Ricas grund jord som all denna natur växer upp ifrån!

 • Svara
  Ida
  29 oktober, 2015 at 21:45

  Förpackningen till den fina chokladen á 80 g skulle om jag var designern bli mycket enkel. Den skulle vara helt vit, endast med buktande brun text som berättade chokladens namn & tillverkare för att bryta av. Vitt för mig symboliserar något rent och äkta, vilket jag därför tycker passar perfekt till en enkel men ack så kraftfull choklad. Den bruna färgen, som förutom den fina kontrasten till det vita, symboliserar en närhet till naturen & självklart, choklad. Enkelhet för att det är alltid mäktigast.

 • Svara
  Malin Jensen
  30 oktober, 2015 at 06:16

  1. 80gram
  2. Costa Rica förknippar jag både med sol, hav och exotiskt djurliv. Därför hade jag velat ha turkosa nyanser som bryts av med knallgult och orange. Nyanser som gör att man nästan kan andas in havsbrisen! 🙂

 • Svara
  Jes
  30 oktober, 2015 at 10:42

  1. 80g bara kakaobönor och socker 🙂
  2. Jag tänkte mig i och med att kakaon växte bland för oss olika exotiska frukter och kryddor att man kanske kan framhäva detta i förpackingen så att det blir som att den är kvar i sin naturliga miljö. Så jag tänker mig ganska klara färger mangogul, papayaorange, passionfruktslila och sen med inslaget av röda bär som framkom vid rostningen att ha lite lingonrött som bryter av. Bästa av båda världar.

 • Svara
  Lisa
  30 oktober, 2015 at 10:59

  1. 80 gram.
  2. En solig gul som bryts av med kontrastfärgen lila, och röda inslag till på det – pigga färger som för tankarna till solnedgång och exotiska miljöer!

 • Svara
  Linnéa Nallgård
  30 oktober, 2015 at 22:56

  1. 80 gram
  2. Costa Rica vill jag besöka igen! Landet är för mig rikt på gästfrihet, livsglädje och vördnad om en fantastisk natur o det glittrande havet. Allt det vill jag symbolisera i ett färgstarkt och livligt mönster med starka kontraster. Jag vill därför se violett, cerice, koboltbått och olivgrönt med inslag av guld för en exklusiv känsla (som denna choklad helt säkert bär upp).

 • Svara
  Emma Vuckovic
  31 oktober, 2015 at 04:57

  Chokladen väger 80 gram.
  Jag tycker att den skulle vara gul (som solen) och turkos (som havet) ??

 • Svara
  Linda L
  2 november, 2015 at 11:54

  Hej!

  1. En chokladkaka väger 80 gram.
  2. Jag tycker att den ska gå i blåa, vita och röda toner, för att anknyta till Costa Ricas flagga. Gärna randigt, både för att flaggan är randig och för att det blir en tidlös och marin design. Det passar ju extra bra eftersom Costa Rica ligger vid havet, och för att vi svenska chokladälskare kan få vibbar av sommar och hav.

 • Svara
  Elin
  3 november, 2015 at 10:02

  Hej!
  1. Chokladkakorna väger 80g styck.
  2. Då jag tänker mig att chokladen från Sri Lanka har fått färger från bland annat flaggan tycker jag att även denna skulle ha det. Så blått, rött och vitt, sen kanske lite brunt för kakaon och kanske även lite grönt för Costa Ricas natur.

 • Svara
  Niknaz
  10 december, 2015 at 07:30

  Hej Fanny!
  Var bara nyfiken på hur det gick med den här tävlingen?? Är vinnarna utsedda?

  Tack på förhand!
  Niknaz

Lämna ett svar