kitchenstories Kost Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Krispiga, ugnsbakade zucchini fries med vegansk jalapeno ”cheese” dip

friesanddip1friesanddip4

Panerade och ugnsbakade zucchini-stavar (aka ”zucchini fries”) är en typisk grej jag gör alldeles för sällan. För det är inte bara himla enkelt, det är även himla gott.

Man kan egentligen panera zucchinin med lite vad som helst, och jag mäter sällan utan höftar 50/50 där hälften är antingen en torr ost (så som parmesan) eller näringsjäst, och andra hälften är någon typ av mjöl/smul/”något-annat-krispigt”. Den här gången använde jag näringsjäst och eftersom mitt mandelmjöl (som annars är min favvo när det kommer till panering) var slut krossade jag motsvarande mängd ”protein crisps” till ett grovt mjöl och blandade med näringsjästen.

friesanddip3

KRISPIGA, UGNSBAKADE ZUCCHINI FRIES:

 • 1 liten zucchini
 • 1 äggvita
 • 1/2 dl näringsjäst eller 1/2 dl parmesanost
 • 1/2 dl mandelmjöl eller ”valfritt annat krispigt” *
 • valfria kryddor, några som passar bra är salt, vitlökspulver, chili, paprika

* jag krossade alltså 1 påse ”protein crisps” ( som jag skriver om och visar bild på längst ner i det här inlägget)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
 2. Skär zucchinin i stavar.
 3. Blanda torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan.
 4. Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel. Doppa stavarna först i äggvitan, sedan i ”coatingen” och lägg dem slutligen på den förberedda plåten.
 5. Grädda i 15-20 minuter tills de fått en lätt gyllene yta.

friesanddip2

Jag har velat göra någon typ av vegansk ”ost”-dipp med jalapeno cirka huuur länge som helst. Faktum är att jag har köpt sötpotatis, som är såsens bas, tre gånger med tanken att göra just denna dipp… men så har det om och om kommit annat i vägen (amentyplivetnivet) och ingen dipp har blivit gjord och vips så var potatisen gammal. Jag tror ärligt talat inte att jag någonsin haft potatis så länge i kylen att den hunnit bli gammal innan jag fått tillfälle att använda den.. Men nu så!

Jag köper sällan hela jalapeno’s på burk, för de gånger jag gjort det har det varit till ett specifikt recept jag velat testa, där jag då behövt bara några stycken för att sedan stå med en halvfull burk jalapeno’s jag inte vetat vad jag skulle göra med. Så den här gången använde jag istället en jalapeno-sås jag hittade på Willys häromdagen, vilket funkade utmärkt!

friesanddip5

Jalapeno Cheese Dip:

 • 200g skalad och tärnad sötpotatis (≈1 riktigt stor potatis)
 • 2 msk av kokvattnet
 • 1/4 citron (saften)
 • 1 tsk jalapeno hot sauce (det går såklart lika bra med hela jalapeno’s. Jag skulle börja med 1 och smaka av)
 • 3 msk näringsjäst
 • 1/2-1 tsk torkad oregano
 • rejält med salt, ca 1 tsk (ja, betydligt mer än man tror att man vill ha)

Gör såhär:

 1. Skala, tärna och koka sötpotatisen mjuk. Häll av i ett durkslag -men spara kokvattnet- och låt sötpotatisen svalna något.
 2. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med de olika smaksättarna.
 3. Klart!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar