Nu på tisdag, den 12e april, är det lakritsdagen. Personligen är jag ”en sådan där” som sällan äter ren lakrits, men uppskattar lakrits till/i någonting annat. Mjölkchoklad med bitar av saltlakrits, gillar jag. Kombinationen hallon/lakrits i olika form, gillar jag. Dumlekolor med lakrits, gillar jag. Ja, jag gillar helt enkelt goda grejer med en hint av lakrits, och i mitt receptarkiv här på bloggen hittar man faktiskt en hel del gotte som piffats till med lakrits i någon form.
Förutom att jag har samlat ihop några gamla favoritrecept inför nämnda lakritsdag, kommer här också ett recept på en kanongod lakritsfudge-brownie med hallontäcke.
LAKRITSFUDGE-BROWNIE MED HALLONTÄCKE
Fudgebrownie:
- 40g kokosolja
- 60g mörk choklad
- 1 helt ägg + 1 extra gula
- 0,75 dl sötning (funkar både med strö-varianter och flytande)
- en nypa salt
- 3 msk kokosmjöl
- 1,5 msk mosade hallon
- 0,5-1 tsk lakritspulver (efter smak, ha med fördel i mer för riktig lakritssmak!)
Hallontäcke:
- 30g vit choklad
- 30g kokosolja
- 30g hallon
- 10g flytande sötning, så som agavesirap eller honung
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka chokladen och lägg i en liten skål. Smält kokosoljan och häll det över den hackade chokladen, rör runt så den också smälter.
- I en annan skål, vispa ihop ägg (+extra gula) och sötning pösigt.
- Blanda de två skålarna och rör då även ner de mosade hallonen. Ner med en nypa salt, lakritspulver och tillsätt slutligen kokosmjöl – siktat, för att undvika klumpar.
- Häll smeten i en smord liten form, och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- Hallontäcket gör du genom att först smälta kokosoljan och hälla den över hackad vit choklad, rör ihop tills allt är flytande och rör då även ned hallonen som du mosat med en gaffel.
- Söta med honung och häll detta över brownien (som då ska ha svalnat).
- Låt stå i kylen över natten för perfekt fudge:ig konsistens, skär i bitar och servera antingen som munsbitar eller större brownies.
NIO TILL HÄRLIGA RECEPT MED LAKRITS
CITRON-COOKIES MED LAKRITSBITAR
(RAW) CITRON- OCH VIT CHOKLAD TRYFFELTÅRTA MED SÖTSALT KOLA/LAKRITS-SWIRL
CHOKLAD- & HALLONBROWNIES MED ETT TÄCKE AV LAKRITSMARÄNG
CHOKLADPRALINER MED LAKRITSKRISP
RAW CHOKLADTRYFFEL MED LAKRITS OCH HALLON
MJÖLKCHOKLADTRYFFEL MED CITRON OCH LAKRITS
SALTA KOLABOLLAR MED LAKRITS-TOUCH
TRIPPEL KARAMELL OCH CHOKLADPUDDING MED EN TOUCH AV LAKRITS
Förresten! Om du inte redan gjort det, glöm inte att vara med och tävla om ”Fannys Topp 5 Sisufavoriter”, tävlingen avslutas ikväll när klockan slår midnatt – så än är det inte för sent!
2 Kommentarer
Erika
10 april, 2016 at 13:54Åh jag är heller inget fan av saker med enbart lakrits som smaksättning, MEN älskar kombon hallon/lakrits! *hjärtögon-emoji*
Mari
10 april, 2016 at 18:37Mums 🙂