Press & Event Vardagsuppdatering

Två nya ursprung från Svenska Kakaobolaget

Minns ni när jag i höstas skrev om Svenska Kakaobolaget och deras ursprungschoklad från Sri Lanka? Ni vet, Ulrika och Fredrik som reser runt i världen på jakt efter kakao med intensiva och individuella smaktoner, som de sedan handlar direkt utan mellanhänder (=bönderna får mer betalt) för att slutligen hemma i Sverige, nere på Österlen, försiktigt rosta och sakta förvandla kakaon till choklad. Nu lanserar de två nya chokladkakor!

Såhär vid lansering tänkte jag att lite mer info vore på sin plats, och vad är då bättre än att fråga Ulrika och Fredrik själva? Därför kan ni nedan läsa fyra frågor och svar om choklad, besvarade av Ulrika och Fredrik. Först vill jag bara presentera er för de två nya chokladkakorna, den ena från Tanzania och den andra från Peru. Alla lika snyggt förpackade.

svkakao3st1

FYRA FRÅGOR OM CHOKLAD

Så, vad är det för choklad ni har lanserat som bara har två ingredienser?
All vår choklad innehåller bara kakao och lite socker. Keeping it simple. Även de vi nu lanserat från Peru och Tanzania. Kakao är ganska likt kaffe och vin, olika bönor har ger olika smaker. Chokladen från Peru har en tydlig kick av saffran (tänk lussebulle) medan chokladen från Tanzania är en explosion av russin och torkade frukter.

Chokladen som vi lanserade förra året, gjort på Ceylonkakao från Sri Lanka, är mer, svart te med röda bär och kryddor. Så vi har nu chokladkakor från tre ursprung med väldigt skilda smaker.

Är ni de enda som gör choklad i Sverige?
Vi startade Svenska Kakaobolaget för nästan två år sedan när vi insåg att det inte gick att få tag på svensktillverkad choklad. Alls. Den kommersiella chokladen som fanns i handeln smakade likadant för det var många gånger bara nedsmält, omgjuten chokladmassa, tillverkat av några få stora europeiska producenter. Och alltid innehöll chokladen kakaosmör, sojalecitin och vanilj. Ibland fler tillsatser. Men det behövs tillsatser för att dölja den bittra tonen som uppstår av sämre bönor, stressig jäsning och en för hård rostning (tänk bränd).

Vi var och är fortfarande idag, en av få som faktiskt tillverkar choklad i Sverige och en av verkligt få som köper in kakaon direkt från bönderna. Vi går inte via agenter och mellanhänder utan allt vi betalar går till bönderna. Så ja, det är ekologiska bönor, ekologiskt socker, hållbart osv. Inget vi basunerar ut på förpackningarna, det är bara en ren självklarhet. Bra choklad görs på bra råvaror, med en hållbar process. Punkt slut.

Vad är bean-to-bar som man ser dyka upp mer och mer?
Bean-to-bar är en rörelse inom chokladvärlden som enkelt går ut på att köpa in grymma kakaobönor från utvalda ursprung. Ibland en region, ibland ett plantage, ibland från ett enda träd.

Att småskaligt och hantverksmässigt göra choklad hela vägen från böna till chokladkaka utan att addera en mängd tillsatser. Lite socker räcker gott.

Hur skall man prova chokladen?
Chokladen talar för sig själv. Det är hela grejen. Vi skulle rekommendera att du har en referenschoklad tillhands. En kommersiell mörk choklad från närmaste livsmedelsbutik. Testa sedan chokladen från Tanzania, från Peru och Sri Lanka. Till sist provar du referenschokladen. We say nomore. Det här är upplevelsen av hur äkta choklad smakar. Visst är det häftigt?

svkakao3st3

Själv har jag redan smakat och ja, eventuellt även ätit upp, båda kakorna Ulrika och Fredrik skickade över som en liten mitt-i-veckan-överraskning. Just det faktum att de faktiskt redan är all gone säger väl rätt tydligt vad jag tyckte om smaken, hehe, och det faktum att jag sparat förpackningarna säger väl… alltså de ÄR ju himla fina!?

svkakao3st2

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar