CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost Mellis & Kvällis RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering

Raw cheesecake med kokos, blåbär och lime

BDAYrawcheesecake1

Hej vänner!

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på en av de godsakerna jag bjöd på under söndagens födelsedagsfika. Något som tydligen blivit tradition när vi firar något här hemma; en raw cheesecake! De är ju så enkla, blir så goda, och är dessutom vackra att se på. Att de går att förbereda flera dagar i förväg är en annan fördel, även om jag sällan är ute i värst god tid kanske…

Förra året gjorde jag till min födelsedag en ljuvlig ”Salted Caramel Macadamia Raw Cheesecake”, tidigare i år gjorde jag en fräsch rå variant med citron & passionsfrukt, och för Kung Markatta skapade jag i höstas en ”Cinnamon Bun Raw Cheesecake”. Det var flera år sedan jag gjorde min allra första variant av raw cheesecake (med hallon, pistage och vanilj) men jag tröttnar bevisligen aldrig!

BDAYrawcheesecake

RAW CHEESECAKE med kokos- blåbär och lime (≈26cm)

Botten:

  • 100g torkade blåbär (jag använde biofoods)
  • 1 dl riven kokos
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl sesamfrön (skalade)
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1/2 tsk blåbärspulver
  • 1,5 msk honung
  • skal från 1 lime + saften från 1/2

Fyllning; (första lagret)

  • 3 dl cashewnötter
  • 1/2 dl honung
  • 1 dl kokosolja
  • saft från 1-2 lime, beroende på hur sura de är (≈1/2-1 dl saft)
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • ev. någon matsked vatten om det behövs

Fyllning; (andra lagret)

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1/4 dl honung
  • 1/4 dl citronsaft
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1 dl blåbär

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna (allihop, dvs 3dl+1,5dl, men i två separata skålar) minst 4 timmar, annars över natten.
  2. Gör botten genom att mixa ihop alla ingredienser till en kladdig ”deg”. Låt det gärna vara lite ”bit” kvar från frön och kokos, det är bara gott!
  3. Tryck ut degen i botten av en bakplåtspappersklädd springform och ställ åt sidan.
  4. Gör första lagret cheesecake; mixa ihop alla ingredienser bara! Smaka av med limesaften; exakt hur mycket du behöver är både en smaksak vad gäller balansen mellan surt/sött, samt att en limefrukt kan ge olika mycket saft. Börja med 1/2 dl och ha i mer om du önskar.
  5. När du mixat fyllningen helt slät, häll den över botten och ställ in i frysen att stelna.
  6. Gör andra lagret på samma sätt – tillsätt dock inte blåbären till en början. Utan mixa resten av ingredienserna tills helt slätt, ha sedan i lite blåbär i taget till du är nöjd med färgen (hela decilitern skulle ge en väldigt mörk fyllning och inte vackert lila).
  7. När du har en slät, lagom lila, fyllning och det första lagret hunnit stelna till sig i frysen, häll över andra lagret och toppa med resterande blåbär. Tryck ner dem försiktigt och skapa ”swirls” om du önskar (ta en kniv och rör runt lite, ba!)
  8. Låt stelna helt i frysen och ta fram en 15-ish minuter innan servering.

BDAYrawcheesecake2

Du kanske gillar

2 Kommentarer

Lämna ett svar