Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat Recept

Brownie med salta jordnötter & kolatäcke

Tjocka, välfyllda mat- & bakmagasin med vackra, frestade motiv på glansiga omslag i all ära – min stående favorit är nog ändå Ica’s tidning Buffé. Jag blir aldrig besviken på innehållet; varje nummer är proppat med läckra recept på både sött och salt, intressanta reportage, små tips & trix… ja och så bilderna! Alltid snyggt. Tidningen kommer hem gratis till alla ”stamkunder” (en är tydligen stamkund om en handlar för minst 1200:- på ica varje månad) men det går även att bläddra i samtliga nummer online [här]. Så jäkla fint alltså.

I alla fall. När jag bläddrade igenom novembernumret fastnade jag direkt för ett recept på kolabrownie med salta kringlor. Inte helt otippat va? Rubriken kunde lika gärna varit ”Fannys dröm”. Ett recept och en smakkombination helt i min smak. Extra kul att receptet var av Julia Cedenblad, då jag sedan cirka hur länge som helst följt henne på instagram (där hon heter @matmuskler).

Jag hade inga salta kringlor hemma. Och även om det förmodligen inte hade varit några problem att äta upp, så kände jag att en laddning på 40 brownies kanske inte var helt nödvändig ändå. Eftersom jag så extremt sällan bakar med vare sig vetemjöl eller strösocker så hade jag inte heller de ingredienserna hemma, så ja, det blev helt enkelt en del justeringar anpassade efter vad jag hade hemma. Resultatet? Makalöst gott! Ni hittar min version längre ner i detta inlägg, och Julias originalrecept hittar ni HÄR.

Om ni av någon oförklarlig orsak ännu inte är helt övertygade om att ni borde göra en maffig brownie med salt kola asap, kommer här lite bilder…browniejordnotkola4browniejordnotkola3browniejordnotkola5browniejordnotkola1

BROWNIE med salta jordnötter & kolatäcke

Botten:

 • 70g jordnötter, gärna saltade (jag hade bara osaltade hemma, och tillsatte därför 1/2 tsk salt)
 • 20g kokosolja
 • 1 tsk sukrin gold
 • 15g fettreducerat sesammjöl
 • ev. extra salt, efter smak

Brownie:

Kolalager:

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Börja med botten: mixa ihop ingredienserna i en matberedare till en smulig massa. Tyck ut smulet i botten av en bakplåtspappersklädd ugnsform.
 3. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna.
 4. Gör brownien: smält ihop choklad och kokosolja, ställ åt sidan att låt svalna lite.
 5. Vispa ägg, sukrin gold, vaniljpulver och salt pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmeten under omrörning. Sikta sist ner mjölet, lite i taget, och rör till en jämn smet.
 6. Häll browniesmeten över den förgräddade bottnen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter (kolla med provsticka, den får gärna vara lite kladdig). Ta ut och låt svalna.
 7. Gör kolalagret: Rör ihop alla ingredienser till kolan i en liten kastrull och koka upp. Låt sedan koka på medelvärme till ca 110-120 °C, rör då och då.
 8. Häll slutligen kolan över brownien och jämna till ytan så du får ett jämnt kolalager. Strö över flingsalt. Ställ in i kylen att svalna och stelna. Ta ut en stund före servering för att lättare skära snygga bitar.

browniejordnotkola2

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Sara
  28 november, 2016 at 16:06

  Dessa verkar ju sjukt goda. Fråga; om man inte har fettreducerat sesammjöl och sukrin gold, vad kan man ersätta det med istället? Samma mängd strösocker om man önskar det eller finns något annat man kan välja ur standardutbudet i skafferiet?

  • Svara
   roethlisberger
   29 november, 2016 at 19:07

   I originalreceptet använde Julia vanligt strösocker i botten + kolatoppingen, och brunt farinsocker i brownien. Det ”viktigaste” är väl att proportionerna är någorlunda desamma, dvs att byta ut sukrin gold mot samma volym socker/sötning som sötar lika. Det skulle nog inte bli så bra med några dl steviadroppar, tex 😉
   Så svar på din fråga; kör på den strö-sötning du har hemma, exempelvis strösocker eller farinsocker, och smaka av 🙂
   Sesammjölet valde jag då det är rätt neutralt och ”volym-mässigt” likt vetemjöl, som det ju var i originalreceptet, så där skulle jag helt enkelt använda just vetemjöl 🙂

 • Svara
  Kristine
  28 november, 2016 at 19:51

  Det ser helt fantastisk ut. Den skal jeg prøve 🙂
  Hvor stor form bruker du?

  • Svara
   roethlisberger
   29 november, 2016 at 19:00

   Den var faktiskt helt fantastisk! Så absolut, prova! 🙂
   Jag hade bara en form som var för stor och en som var för liten, så jag tog den större (klassisk glasform från Ikea, tror måtten är 27x8cm) och vek bakplåtspappret och skapade på så vis en ny ”kant” så brownien fyllde ungefär 2/3 av formen 🙂

 • Svara
  anna
  29 november, 2016 at 18:42

  Vad gör du av allt som du bakar? Ger du bort allt? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   29 november, 2016 at 18:56

   Haha jag äter det givetvis! Eller ja råkar jag ha besök -eller går bort som besök- bjuder jag såklart, men det sker extremt sällan om jag ska vara ärlig. Gillar att få omdömen dock så vid tillfälle ger jag en bit till en vän om vi ses dagarna efter att jag bakat något eller så 🙂

 • Svara
  Katrine
  30 november, 2016 at 20:45

  Ser nydelig ut! Men er det noe jeg kan bruke i stede for kokosolje? Kesam for eksempel? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   1 december, 2016 at 12:01

   Någon typ av fett, exempelvis smör. Kesam (som är kvarg, va?) blir nog inte alls lika bra…

Lämna ett svar