LUNCH & MIDDAG Recept VEGAN

VEGANSK KEBAB

Okej. Det här hörrni. WOW.

De senaste månaderna har jag läst och hört så mycket om Anammas (veganska) formbara färs, som släpptes i början av året. Ärligt talat vet jag inte varför det tog mig så lång tid att faktiskt köpa hem och testa den, men nu är det i alla fall gjort och jag kan bara stämma in lovsången – vilket produkt!

Gustav Jävligt Gott Johansson förklarade det så enkelt och bra i sin blogg så jag kopierar in hans ord här;

Det som Anamma lanserar nu är inget i sig totalt revolutionerande. De har lanserat en färs med metylcellulosa i. Metylcellulosa har använts i flera år för att få färdiga vegobiffar och köttbullar att binda (och en lång rad andra prylar också). Det är till exempel en av ingredienserna i den berömda Beyond Burgern från Beyond Meat. Det ska tilläggas att den framställs från cellulosa, dvs växtfibrer och är totalt oallergent). Det som ÄR nytt är att det tidigare bara funnits tillgängligt för den glade prick som råkar ha sig en industriell matprocessningsfabrik på bakgården. Metylcellulosa är meckigt att använda och få in i processen. Så meckigt så det inte säljs i butik hur som helst. Anamma har löst det här genom att helt enkelt binda in metylcellulosa i sin vegofärs, men inte format eller värmt upp den utan därefter genast fryst den och skickat ut den i butik.

När jag hällde den frysta färsen i en bunke att tina såg det ut som vilken vego-färs som helst. Jag blev skeptisk. Tänkte att jaha, och hur ska det här hålla ihop…? Men när den tinat och jag kunde börja arbeta med den konstaterade jag snabbt att det nej, här var inte vilken vego-färs som helst. Färsen är så väldigt lättarbetad, och eftersom bindmedel redan är tillsatt är det enda en behöver göra bokstavligen bara att välja smak och form. Jag har redan en miljon idéer på vad jag ska göra med den här färsen, men det absolut första jag ville testa var att göra vegansk kebab.

En kan ju äta kebab på en himla massa sätt; med pommes, i rulle, med ris, i sallad… Jag gjorde mina favorit-pitabröd och experimenterade fram en väldigt väldigt god kebabsås. Lite krispig sallad och picklad rödlök fick göra kebaben sällskap i bröden också. SÅ GOTT.

Kan inte nog betona hur imponerad jag är av den här färsen alltså. Kolla på bilden nedan, ser det inte ut som ”vanlig kebab” så säg?!


KEBAB:

  • 350g anamma formbar färs
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 1/2-1 tsk salt

Gör såhär:

  1. Låt färsen tina i en bunke i rumstemperatur, det tar 30-60 minuter.
  2. När färsen är tillräckligt tinad, sätter du ugnen på 100 grader.
  3. Blanda alla kryddor och strö över färsen, arbeta ihop/knåda ordentligt så att allt blandas. Forma en tjock, avlång rulle och rulla in den i två lager folie. Snurra folie-ändarna.
  4. Lägg rullen på ett ugnsgaller och vik de snurrade ändarna så de är vinklade ner (detta för att ev vätska ska kunna rinna ner genom gallret) och ställ en ugnsform eller liknande i botten av ugnen. Så slipper du skura ugnen efteråt 🙂
  5. Ugnsbaka i ca 2,5 timmar, stäng sedan av värmen men låt rullen ligga kvar ytterligare en halvtimme. Ta ut och låt svalna helt, för att sedan lägga in i kylen minst några timmar, gärna över natten.
  6. Ta rullen ur folien och hyvla på längden med en osthyvel så du for remsor. Stek på hög värme i rikligt med smör/olja och servera!

KEBABSÅS: 

  • 1 dl kvarg/gräddfil
  • 2 msk majonäs – jag gör egen, se recept HÄR
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1/2-1 tsk sriracha, smaka av
  • smaka av med vitpeppar, kebabkrydda och salt

För vegan: använd vegan-substitut för kvarg/gräddfil och majonäs

Gör såhär:

  1. Rör ihop kvarg och majonäs.
  2. Rör ner sweet chili och Sriracha, börja med 1/2 tsk och smaka av så det blir lagom starkt.
  3. Smaka av med vitpeppar, kebabkrydda och salt.
  4. Spä ut med vatten till önskad konsistens.

BRÖD:

  • 1 ägg
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk olja eller smör, jag använde rapsolja
  • 30g (ca 1/2 dl) fettreducerat mandelmjöl
  • 10g (1 msk) fettreducerat kokosmjöl
  • 1/3 tsk bakpulver
  • 1/8 tsk salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop ägg, vatten och olja/smör. Använder du kokosolja eller smör kan du värma det några sekunder i micron, bara så det blir flytande och går att vispa.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills helt jämnt. Det blir en tjock, rätt kladdig smet.
  4. Häll/skeda ut smeten i två portioner på en bakplåtspappersklädd plåt och bre ut till två rundlar på ca 12-15 cm i diameter.
  5. Grädda i ca 20 minuter, tills kanterna blivit lätt gyllene. Ta ut och låt svalna.

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Olivia
    13 juni, 2018 at 13:36

    Taaaaaaaack för ett nytt och fräscht recept på proteinrik vegomat! Vet inte hur många gånger jag sökt runt och bara hittat quornbiffar – med olika varianter av kryddor… Så roligt och få en ordentlig inspirations-kick 😀

Lämna ett svar