Fanny Fotograferar

Min enkla ”set up” när jag fotograferar mat/bak

Jag har en väldigt enkel set up när jag fotar mina receptbilder. Jag gillar ”cleana” bilder, utan saker som stör och distraherar – bakverket/maten ska vara i fokus.

Kameran – när jag fotograferar mat/bak är det viktigaste för mig skärpedjupet. Därför ställer jag in bländaren manuellt, och då ganska lågt (oftast ligger jag mellan f 1,8–4,0). Detta innebär att öppningen i objektivet är ganska stort = släpper in mycket ljus. Det är svårare (omöjligt) att rädda en överexponerad bild i efterhand, och därför ligger jag hellre på säkra sidan och reglerar exponeringskompensation (jag brukar ligga på -1) för att få en lite mörkare bild utan utbrända ljusa ytor. Eftersom jag fotar mat/bak är det ingen rörelse i bilden, så slutartiden bryr jag mig därför inte om utan låter kameran sköta själv. (Undantaget är om jag fotar något som faktiskt ”rör” sig, exempelvis rinnande sirap eller florsocker som strös över en kaka eller liknande. Då ställer jag in slutartider manuellt.)

När det gäller allting runtom motivet jag fotar håller jag det som sagt enkelt. Min favoritplats att fota receptbilder har kommit att bli i köket, på matbordet intill fönstret. Där hänger tunna vita gardiner som passar perfekt som ljusdämpare när ljuset är för skarpt. Sedan använder jag oftast någon av mina photoboards som jag gjort själv (favoriterna är de här i ”rostig plåt” , och ibland använder jag de här i ”slitet trä”) både under motivet och som bakgrund. Till min hjälp har jag även en vit skärm (30×30 cm) som jag ibland håller upp vid sidan av motivet för att reflektera ljuset från fönstret så motivet blir jämnt ”belyst”.

De här bilderna är från morgonens fotografering av ett par läckra blondies. Receptet för dem kommer upp snart, så håll utkik!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar