Vit choklad och citron är en av de bästa smakkombinationerna som finns, tycker jag. Sött men fräscht. Den här kakan smakar ljuvligt precis som den är, men passar säkerligen ypperligt att servera tillsammans med en kula vaniljglass eller liknande också.
LÄS DETTA:
Jag ska erkänna att egentligen var min tanke att göra en kladdig kladdkaka. Men när jag rörde ihop ingredienserna tyckte jag smeten såg så tunn och rinnig ut och tillsatte mer majsmjöl än vad jag borde ha gjort. Majsmjöl binder ordentligt med vätska och det blev således en kaka istället för kladdkaka – fortfarande otroligt saftig och inte i närheten av torr, men inte kladdig så som jag tänkt mig. Nästa gång jag gör denna ska jag prova att minska mängden majsmjöl till 1/2 dl, jag tror det blir alldeles lagom.
Oavsett hur du väljer att göra, om du väljer att följa receptet och få en kaka, eller minska mängden majsmjöl och få en lite kladdigare variant, så lovar jag att du kommer få ett makalöst gott resultat!
Ingredienslistan till detta recept är kort, och huvudrollerna innehas av citron, givetvis, och proteinella vit choklad. Jag har blivit väldigt förtjust i att använda proteinella vit choklad i bak alltså, ett så smidigt sätt att smaksätta med! Sockerfri vit choklad kan vara svårt att hitta, jag har ännu inte hittat en enda butik i Uppsala där jag bor som säljer det. Förutom att proteinella ger smaken av vit choklad, så är ju dessutom ”formatet”: kräm perfekt för bakning. Så användbart!
VIT CHOKLAD & CITRONKAKA
Du behöver:
- 50g kokosolja
- 90g protinella
- 2 citroner (allt skal saft fr 1 =0,5 dl saft)
- 2 dl sukrin
- 1 dl majsmjöl
- 2 ägg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (18 cm i diameter)
- Smält försiktigt ihop kokosolja + protinella i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
- Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner 1/2 dl saft i bunken.
- Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt, bara precis tills alla ingredienser gått ihop och du har en jämn smet.
- Häll upp smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-22 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan servering.
3 Kommentarer
Susanna
9 september, 2019 at 12:48Ser super gott ut! Kan man ha icas sötströ istället för sukrin?:)
roethlisberger
10 september, 2019 at 13:14Det borde funka fint! Det ska bara vara ett sötströ som mäter lika som socker 🙂
Sofia
10 september, 2019 at 14:49Shit vad det där ser ut att ligga lent i munnen. Och stilig är den också! …Dina bakverk tar långsamt över mitt liv….