LUNCH & MIDDAG Recept

Palak Paneer med halloumi

I början av veckan fick jag ett ryck och blev akutsugen på indisk mat. Jag har aldrig lagat indisk mat, inte ”på riktigt”. Jag har köpt färdiga grytbaser och så, men aldrig lagat något från grunden. Det skulle det bli ändring på nu! bestämde jag mig för, och stack och handlade allt en behöver för att göra klassikern Palak Paneer. En rätt jag inte ens ätit tidigare, men velat prova länge.

Egentligen görs Palak Paneer med den indiska färskosten paneer, men jag vet för det första inte var man hittar den, plus att jag var sugen på halloumi. Halloumi är nämligen en av mina favoritgrejer i hela världen. Och det visade sig att jag både verkligen gillar Pansk Paneer, samt att halloumi passade ypperligt i rätten.

Det här är en lättlagad, smakrik och klassisk indisk rätt som jag tror de allra flesta skulle gilla. Den är enkel att variera både i styrka och smak, och jag tycker den här versionen blev precis lagom ”kryddig” utan att bli stark.


Palak Paneer med halloumi

receptet ger 4 portioner

Du behöver:

 • 2 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk riven färsk ingefära
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk garam masala
 • 3 msk olivolja
 • 2 tomater
 • 1 tetra krossade tomater (400g)
 • 2 dl grädde, jag använde Milda Mat Extra 4%
 • 1 dl vitt matlagningsvin
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 150 g baby spenat
 • salt
 • 400g halloumi

Gör såhär:

 1. Klyfta schalottenlöken och tomaterna, skiva vitlöken och riv ingefäran.
 2. Hetta upp hälften av olivoljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära, tomatpuré och garam masala i 3-4 minuter.
 3. Tillsätt tomater, krossade tomater, grädde, vin och buljongtärning och låt puttra i 7-8 minuter.
 4. Tärna under tiden halloumi och stek den gyllene i resten av olivoljan i stekpanna.
 5. Vänd ner spenaten i grytan, låt bli mjuk, smaka av med salt och rör slutligen ner halloumi.
 6. Servera med ris och/eller naanbröd. Njut!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar