LUNCH & MIDDAG VEGAN

PULLED JACKFRUIT med grönsaker, mangosalsa, picklad rödlök & srirachamajo

För 6 år sedan gjorde jag så kallad ”fooled pork”, aka pulled jackfruit, för första gången och jag minns att jag blev väldigt imponerad av konsistensen. På den tiden var det svårt att hitta huvudingrediensen, omogen jackfruit, och jag fick springa runt i hela Uppsala innan jag tillslut hittade det i en liten asiatisk livsmedelesbutik. Eftersom det var så bökigt blev det inte av att jag lagade det någon mer gång, trots att det var så gott.

Men av någon orsak kom jag att tänka på denna vegetariska rätt när jag satt på tåget på väg ner till Malmö i torsdags, och jag kunde liksom inte släppa den tanken. Katri var inte svårövertalad, utan vi bestämde att pulled jackfruit fick bli vår fredagsmiddag. Tydligen hittar en omogen jackfruit på vilken livsmedelsbutik som helst nu för tiden, vi köpte på lilla lokala ICAn.

Sist jag gjorde pulled jackfruit, då för 6 år sedan, höftade jag fram en enkel variant baserat på vad jag kunde läsa mig till om rätten på nätet. Nu ville jag ”take it up a notch” och efter lite googlande landade jag, inte helt otippat, hos Jävligt Gott och hans recept. Gustav gör såklart egen BBQsås, för han är fancy like that (svengelskan idag? jag vet inte.), men eftersom jag inte ville köpa på mig ett tjugotal ingredienser vi bara skulle använda duttar av för att göra egen BQQsås så gjorde vi det enkelt för oss och köpte helt enkelt färdig BBQsås. Vi köpte också alkoholfri öl, pga orkade inte ta oss till systemet utan handlade bara på nämnda ICA.

Nu, låt oss tala om hela rätten. För det var ju helheten som blev magisk, alla grejer ihop.

Vi köpte söta små tacobröd (de här!) för att alla vet ju att det är roligare att äta liten mat. Miniatyrmat. Sen gjorde jag en enkel mangosalsa, bestående av lika delar mango och avokado, en finhackad rödlök och en näve körsbärstomater. Jag pressade en halv lime över också. Vi hade också picklad rödlök, finhackad gurka och sallad. Självklart toppades allt med srirachamajo.


PULLED JACKFRUIT med grönsaker, mangosalsa, picklad rödlök & srirachamajo

Originalrecept är detta från Jävligt Gott

Du behöver:

 • 2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
 • 1 flaska öl á 33 cl, jag köpte en alkoholfri IPA på ICA
 • 1 tsk grillkrydda
 • 1-2 tsk paprikapulver
 • 1 dl vatten
 • ½ tärning grönsaksbuljong
 • 1 flaska BBQ-sås á 370ml
 • Salt och svartpeppar
 • Olja till stekning

Gör så här:

 1. Häll av och skölj bort lagen från jackfruiten.
 2. Stek jackfruiten på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt och peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg.
 3. Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.
 4. Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbqsås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter.
 5. Ta därefter ut formen och dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt ”look”.
 6. Smaka av med salt och peppar och blanda med resterande bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!

Servera med goda tillbehör. Ät. Njut.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar