LUNCH & MIDDAG Recept

Vegansk sushi

Igår gjorde vi sushi! Det är ju faktiskt rätt enkelt, även om det tar lite tid/kräver lite förberedelser (lite beroende på vilka fyllningar man vill ha). Vi förberedde två saker dagen innan, för att sedan rulla ihop våra makis och uramakis igår.

Maki

Maki är en den klassiska sushirullen med ris och fyllning i noriark. Väldigt enkel att göra.

Man gör den genom att först lägga plastfolie på en bambumatta. Sedan lägger man ett noriark i botten, trycker ut sushiris (lämnar ca 1-2 cm noriark högst upp) och lägger valfri fyllning tvärs över i mitten, för att slutligen rulla ihop tight. Fukta noriarket längst upp så fäster det bra.

Vi fyllde vår maki med avokado, gurka och morots”lax” — receptet på den hittar ni under bilden här:

Morots”lax”:

 • 500 g morötter
 • 1 nori-ark
 • 2 msk kapris-spad
 • 2 msk risvinäger
 • 1 msk miso-pasta
 • 3 msk japansk soja
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 0,5 dl olivolja
 • 1,5 dl varmt vatten

Gör så här:

 1. Skölj (men skala ej) morötterna. Skär i centimetertjocka stavar. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugnen (175 grader) tills mjuka. Det borde ta mellan 30 och 50 minuter.
 2. Gör under tiden marinaden, helt enkelt genom att blanda alla ingredienser i en burk med lock (exempelvis en matlåda).

Uramaki

Uramaki är en klassisk inside-out-rulle och de känns faktiskt väldigt mycket lyxigare än vanlig maki, tycker jag. De är vackrare att se på och ser mer avancerade ut — men de är faktiskt inte så svåra att göra! Inte när man fått in ”snitsen” i alla fall.

Man gör en uramaki genom att först bre ut sushiriset på noriarket som vanligt. Vi strösslade över lite sesamfrön också, främst pga fint. Sedan vänder man försiktigt på hela paketet, så att riset hamnar ner mot den plastfolieklädda bambumattan och noriarket uppåt. Sedan är det bara att lägga på vilket fyllning man nu ska ha, för att slutligen rulla ihop som vanligt.

Vi lyxade till det ytterligare genom att toppa rullen med tuuuunt skivad avokado innan den skars upp. I själva uramakin hade vi avokado, hemmagjord chilimajo och panerad sötpotatis — sistnämnda var verkligen en HIT och ni hittar receptet under bilden om ni vill testa.

Panerad sötpotatis:

 • 1 stor sötpotatis
 • 3 ägg
 • Vetemjöl
 • Vitlökspulver
 • Salt
 • Panko

Gör så här:

 1. Skala och skär potatisen i stavar.
 2. Blanda vetemjöl, salt och vitlökspulver. Vispa upp äggen. Häll panko i en djup tallrik.
 3. Dubbelpanera sötpotatisen (vänd i mjölet, sedan i ägget, sedan i mjölet igen, ägget igen, och slutligen i panko) och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
 4. Tillaga i ugn (200 grader) i ungefär 25 minuter (tills potatisen är mjuk och pankon krispig).

Det känns lite överflödigt att ens skriva men det ÄR ett måste att toppa med rostad lök. Vi slängde även på lite tångkaviar och ringlade över chilimajo, vilket också är toppengott men rostad lök är viktigast av allt ok.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar