Inspiration och pepp Resan Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Dålig stämning?

Imorse vaknade jag till två kloka kvinnors inlägg. Erika och Jeanna skriver om den ”dåliga stämningen” i bloggvärlden, som också tas upp i senaste avsnittet av Helt Oganiskt (topp-podd btw!) och jag säger ungefär samma som dem; jag märker inte värst mycket av den. Och det för att jag gör ett sådant där val, ni vet, att inte hänga där det är trist stämning. Jag har nog att följa de människor jag faktiskt peppas av och som ger mig en sådan där fin känsla istället, för det finns en massa sådana också!

Men jag vet ju att den finns, den där mindre trevlig stämningen och attityden. Där det finns mer och mindre tydliga ”do’s and don’ts”, pekpinnar och en underliggande uppfattning av att det skulle finnas rätt och fel när det kommer till hälsa. Förbud och saker man ”syndar” med. Jag gillar inte att hänga där själv, men jag vet att den finns.

Jag tycker att det är viktigt att snacka just om vikten av att fundera lite extra på hur man uttrycker sig och det faktum att även om tanken är god och rätt odramatisk när man sitter hemma vid datorn eller med mobilen och hänger på instagram – så finns det mottagare. Självklart ska man inte dra sig för att uttrycka sig i rädsla för att trampa någon på tårna, men jag tycker faktiskt att man både som talare och mottagare bör tänka till lite. Det handlar om ansvar – åt båda håll! Och har man dessutom en blogg eller annat verktyg där man når ut till en stor skara människor, är det inte bara en möjlighet utan även en skyldighet, att tänka ett varv till. Tycker jag då.

Jag är medveten om att jag kanske tänker ovanligt mycket på ordval och vinklar och i vilket sammanhang man sätter saker – en från början god tanke kan bli så fel om det rycks ur sitt sammanhang. Det kanske är för att jag dels varit en av dem som inte visste så mycket själv, en som gärna blev instruerad och dirigerad om hur man skulle göra, med det mesta egentligen. Om man är någonstans man inte vill vara, är det lätt att leta upp förebilder och ta efter. Det är i tanken ett väldigt bra sätt, men i praktiken blir det lätt att man inte får med helheten och glömmer den där detaljen att vi är olika. Det finns lika många sätt att vara hälsosam som det finns människor, det bara är så.

Det är viktigt att man inte glömmer att en ”dålig” sak inte gör oss dåliga, och det tar framför allt inte bort allt ”bra”. I liten skala kan man tänka att om (oavsett skäl) vill äta mycket ekologiskt, och i frukostomeletten har eko-ägg, eko-mjölk och toppar med ekologiska körsbärstomater, men osten är icke-eko – haka inte upp dig på den satans osten. 75% var ju eko! Och även om det bara varit 5% så är det DE procenten man ska fokusera på. Osten tar inte bort det faktum att du byggde resten av omeletten med ekologiska grejer. I större skala är det precis likadant med livet överlag; att enstaka grejer, inte ens en majoritet, tar någonsin bort resten. En människa som tränar, äter bra med mat och dricker vin någon gång i månaden BLIR INTE OHÄLSOSAM pga vinet. På samma sätt kan en människa som lever hälsosamt enligt råd och rön (som till synes ”gör allt rätt”) må skit och vara allt annat än hälsosam.

FÖR ATT : i slutänden handlar det inte om vad vi gör eller hur vi gör det – det handlar om hur det får oss att må. Mår du bra? Härligt, fortsätt göra whatever you’re doing. Mår du inte bra? Förändra något litet. En sak i taget. Låt aldrig en sak överväga resten, inget är så stort eller viktigt att det kan det. Inget.

ctn1024_465_2325_0_0__IMG_3017FOTO: Armand Dommer, och en bild tagen för Wallderinska W-Sportswear (och jo det är faktiskt jag. Ingen aning om vad jag gör dock, är mest fascinerad av att jag ens kunde böja min stela kropp sådär!)

 

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Sara
  19 februari, 2015 at 16:50

  fina kloka ord!

 • Svara
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  19 februari, 2015 at 18:28

  Du är superklok och uttrycker dej så himla bra!

  • Svara
   roethlisberger
   19 februari, 2015 at 21:21

   Stor kram till dig! Blir alltid lika glad av att se ditt namn bland kommentarerna, tack för att du tar dig tiden att skriva, kort som långt!

 • Svara
  pilla
  19 februari, 2015 at 20:36

  Tummen upp till dig Fanny!

 • Svara
  Linda
  19 februari, 2015 at 21:31

  Tjena! Har en fråga utanför ditt kloka inlägg. Vad hände med poddarna du skulle vara med och göra? Jag har velat höra dem så badly sedan du berättade om dem för längesedan. Världen behöver mer av din syn på saker och ting och därför BEHÖVER jag denna podd. Haha.

  Sköt om dig.

 • Svara
  Liselott
  20 februari, 2015 at 11:29

  Din fina livsfilosofi går att applicera på så himla mycket – att man alltid kan göra ett aktivt val men ändå har någon form av ANSVAR, både som mottagare och givare. Sånt gillar jag.

  Tummen upp till dig Fanny!

 • Svara
  Sofia
  20 februari, 2015 at 18:56

  Tack för det här inlägget Fanny! Precis vad jag behövde höra. Min kropp är inte efter sociala mediers idealkropp för en hälsosam kropp men jag tycker att jag lever ganska hälsosamt jämfört med andra och jag älskar träning och äter ibland mer nyttig mat och ibland lite mindre nyttig mat. Men har länge stört mig på att jag är ganska vältränad på hela kroppen men har en liten magen och inte en platt mage som alla fitness- och hälsobloggare tycks ha, och även människor som lever betydligt mer ohälsosamt än mig. Men som du skriver kanske jag inte ska haka upp mig på de där procenten som ”fel”. För resten av min kropp är hyfsat vältränad och muskulös även om jag inte heller har ideal träningskroppen, vilket ibland får mig att skämmas när jag säger att jag gillar träning och tränar åtminstone 4 gånger i veckan. .Men jag känner ju själv att jag mår bra av det på insidan, träningen är avbrottet från mina vardagsbekymmer som får mig att leva och vara och då är det kanske struntsamma att jag inte har plattmagen och att jag inte bara äter laktosfritt, glutenfritt, sockerfritt och helst bara kyckling, lax och vegetariskt som syns mest i sociala medier . Men däremot gillar jag att testa sådana alternativ men kan lika gärna äta pasta emellanåt!

Lämna ett svar