Tydligen är det prinsess-semla som gäller i år. Alltså en klassisk semla som klätts i marsipan och förutom mandelmassa och grädde även innehåller hallonsylt, som en prinsesstårta. Jag har själv inte testat att göra någon (inte än, i alla fall, kanske blir jag för nyfiken för att inte prova) men i mitt instagramflöde har jag sett många söta små prinsess-semlor och det verkar vara en lyckad och omtyckt mix av de två populära bakverken.
Fettisdagen infaller i år den 28e februari, så än är det gott om tid för den som eventuellt vill testa någon ny sorts semla. Jag har flera ”semmel-varianter” i bloggarkivet från tidigare år (exempelvis en semmelsnäcka med mandelmassefyllning och kokosgrädde, semmelpannkakor med vispad kokosgrädde och mandelkräm och chia-semla) och idag delar jag med mig av ytterligare ett: en supergod raw semmel-cheesecake!
Raw Semmel-Cheesecake
receptet är för en springform med diametern 18cm
Botten:
- 2 dl (120g) mandel
- 8 st (106g) riktigt mjuka, saftiga dadlar
- 1/5 tsk vaniljpulver
- 2 tsk kardemumma
- en nypa salt
Fyllning:
- 3 dl (175g) cashewnötter
- 1,5 dl vatten
- 1,5 msk agave (eller annan flytande sötning, ex. honung)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 2 tsk lucuma
- nypa salt
- 1 dl kokosolja
Mandelmasse-crumble:
- 90g mandelmjöl (ca 2 dl)
- 1,5 msk agave (eller annan flytande sötning, ex. honung)
- 1/2 dl vatten
Gör såhär:
- Lägg cashewnötterna i en bunke och fyll på med rikligt med vatten, ställ åt sidan. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Börja med botten; kör alla ingredienser i matberedare till en smulig massa. Tryck ut i botten av formen.
- Gör fyllningen: Häll av cashewnötterna och skölj noga, gärna flera gånger. Mixa sedan ihop med resten av ingredienserna till fyllningen utom kokosoljan. När du har en slät kräm tillsätter du kokosoljan och mixar in den också. Häll ut fyllningen över botten och jämna till med en slickepott.
- Gör mandelmasse-crumble genom att röra ihop mandelmjölet med agave och vatten. Smula ut/fördela över fyllningen och tryck ev. försiktigt ner smulet en aning.
- Frys minst några timmar, och ta fram i god tid innan servering.
1 Kommentar
Felicia
2 februari, 2017 at 16:41Går det bra att utesluta lucuma eller finns det något man kan ersätta det med? Mvh Felicia