Uncategorized

VEGO

De senaste två åren har jag i princip enbart ätit vegetarisk kost. De enda undantagen har varit när jag varit ute och ätit, eller hämtat hem sushi, vilket sker väldigt sällan. Jag har den senaste tiden dock känt allt mer att jag nog vill gå över till en helt vegetarisk kost. Det vill säga välja vego även när jag äter ute och när jag beställer hem mat. Det helt av etiska skäl, jag är inte av åsikten att vegetarisk kost per automatik är hälsosammare än animalisk kost. Så tja, nu har jag bestämt mig. Sedan några veckor tillbaka äter jag helt vegetariskt. Jag kommer successivt även dra ner på alla animaliska produkter, så som mejerier, men jag tror inte att jag kommer bli 100% vegan.

Vad jag äter

Jag äter väldigt mycket ”plocktallrikar”. Vilket alltså innebär att jag plockar ihop diverse småduttar av olika saker jag har i kylen. För när jag väl tillagar något gör jag ofta ganska stora laddningar, för att sedan förvara i kylen. Jag tillagar grönsaker för sig, proteinkälla för sig och kolhydratskälla för sig, och kan på så sätt kombinera mina måltider efter vad jag för stunden är sugen på.

Proteinkällor

 • Röror gjorda på baljväxter. Jag har nästan alltid en bytta hummus i kylen. Jag varierar klassik hummus med olika smaksättningar, och ibland använder jag andra bönor än kikärtor, så som inta bönor eller bönmix. Jag har en egen receptkategori tillägnad just röror och såser, HÄR.
 • Vegetariska halvfabrikat, så som grytbitar från Quorn eller Hälsans kök, eller storfavoriten jag unnar mig ibland: Oumph.
 • Tofu och tempeh. Jag brukar tärna tofu/tempeh och lägga bitarna i en marinad i några timmar, för att sedan steka på i stekpanna tills bitarna sugit åt sig all marinad.
 • Vegetarisk färs. Det finns många olika sorter och när det kommer till just färs är jag inte kräsen. Jag tycker de flesta smakar bra och har bra konsistens. Jag kryddar och häller ibland på grädde och krossade tomater och gör helt enkelt en färssås.

Har jag lite mer tid är två stora favoriter min vegetariska ”kött”färslimpa och vegansk kebab.


Hur tänker och äter du?

Hur tänker du kring det här med vegetarisk kost? Tycker du det är ”krångligt”? Om du redan äter vegetariskt eller kanske veganskt, gör du det av etiska skäl som jag eller av andra skäl? Vad är största utmaningen, om någon, tycker du? Vad är din absoluta vegetariska favoriträtt?

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Lisa
  29 mars, 2020 at 18:04

  Vad kul, vi verkar bli fler och fler som äter mest vegetariskt. Jag äter vegetariskt till 99 %, undantaget är fisk ibland när jag är bortbjuden och ost äter jag nästan varje dag. Köper bara växtbaserad mjölk/grädde/yoghurt osv. Enbart av etiska skäl. Hemma tycker jag inte det är krångligt, det är mer när jag är hemma hos någon annan som äter kött. Jag tycker det är jobbigt att vara ”besvärlig” och det är väl den största utmaningen. Palak paneer är en stor favorit som jag gör ofta, men också tomatbaserade linsgrytor med en skvätt imat i tycker jag är väldigt gott.

 • Svara
  a
  29 mars, 2020 at 18:31

  Hur tänker du kring innehållet i alla ”köttsubstitut”? Tänker du något på att de ofta är rika på tillsatser, ibland socker i någon form etc? Och att de inte är lika proteinrika? 🙂 Skulle vara intressant att höra hur du tänker 😀

 • Svara
  Jessica
  30 mars, 2020 at 15:58

  Kört vegetariskt (med en kort period som pescetarian) i snart 12-13 år, varav de senaste åren varit 100% växtbaserat. Identifierar mig inte direkt som vegan (eftersom det kan slinka ner lite honung eller bivax här och där). Anledning? Kombination av olika faktorer. Det känns mer rätt för mig, upplever inte att jag behöver kött eller ko-mjölksprodukter eftersom det finns alternativ som innebär ”färre mellanhänder”/förädlingssteg.

  Största utmaningen är nästan att bli ifrågasatt… Som om att enda anledningen vore för att provocera andra? Eller ”hur kan du träna om du inte får i dig något protein?”. Jag gillar grönsaker/växtbaserade produkter bättre och det känns smartare (hälsomässigt, miljömässigt, ekonomiskt (livscykel-mässigt)).

  På samma sätt som veganska halvfabrikat kan innehålla tillsatser så gör ju även nuggets/bollar/hotdogs osv av animaliskt ursprung ofta det -men inget tillsatt skulle väl vara i maten om det var farligt (i den mängden som det tillsätts)? Finns ju även tofu, tempeh, seitan, proteinpulver eller andra ”naturella” proteinvarianter för den som känner sig orolig -eller är allergisk.

  Favoriter går i perioder -men att göra egen seitan känns lite extra lyxigt! Eller att koka 50/50 bandpasta + bönpasta och tillsätta en hemmagjord pesto och toppa med ruccola och rostade pumpafrön.
  Mina bästa inspirationstips är att kolla in awesomevegandad eller jävligt gott som lagar ”vanlig” (och ovanlig) mat från scratch, eller pickuplimes och avantgardevegan på YouTube!

 • Svara
  Louise
  31 mars, 2020 at 10:03

  Jag är vegan, enbart av etiska själ. Eller ja det är ju såklart en fördel för såväl miljön och hälsan men det är för djurens skull jag gick hela vägen. Har varit det snart i 3 år och det jobbigaste har absolut varit att sticka ut och bli ifrågasatt. Och att inte veta om man kommer kunna äta annat än salladen och brödet när man är bortbjuden, tycker det är jobbigt att ”vara till besvär”. Och sen alla dessa frågor kring vad man äter och hur man får i sig protein osv.

  Hemma är det inga problem, det enda som jag saknar egentligen är vanlig grädde och lax ibland. Mina favoriträtter är nog färska vårrullar med tofu, avokado, mango m.m + jordnötssås, sen typ kokosmjölksgryta med röd currypasta och ris, pestopasta, vegoburgare med sötpotatispommes. Gillar de flesta substituten, ett tips är att göra grillspett med hälsans kök filebitar!!

 • Svara
  Frida
  3 april, 2020 at 17:35

  Jag äter inte kött till 98% men jag anser personligen att det är för krångligt att ta bort grädde, ost, mjölkprodukter etc ur kosten så även om jag försökte köra veganskt en period så insåg jag snabbt att det var omöjligt (för mig) att fortsätta så. Jag vill inte vara till besvär så därför äter jag kött om jag blir bjuden på det så därför säger jag heller aldrig ”jag är vegetarian” utan nöjer mig med ”jag äter inte kött”. Jag gör detta enbart av etiska skäl och nog händer det att jag saknar kött. Jag tycker nog du ska fortsätta som du gör nu, dvs att inte äta kött förutom de gånger du blir bjuden på det. Ibland är good enough tillräckligt.

Lämna ett svar