Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

SALT KARAMELL-KLADDKAKA

Två kloka saker att keep in mind när det gäller recept och att baka:

  1. Ändra inte ett vinnande koncept. Har du ett bra recept på bullar eller brownie eller vad det nu kan vara, använd då det! Utgå från det och experimentera med smakkombinationer och ”add ins”.
  2. Gott plus gott blir faktiskt väldigt ofta just gott. Vill du göra något ”nytt” gott men vet inte vad, kombinera då två (eller fler!) favoriter du redan har, och skapa något nytt gott.

Jag följde dessa två regler när jag skapade det recept jag tänkte bjuda er på idag. Bonustips när inspirationen tryter och idéerna lyser med sin frånvaro: välj en produkt du gillar och låt den vara guide för ditt nästa bak. Så gör jag ofta, så även denna gång. Jag fick nämligen hem Tyngre’s senaste smak på kaseinproteinpulver, som de släppt tillsammans med Barebells; Caramel Cashew.

Jag lät karamell vara ledordet för mitt bak och adderade saker jag vet ger god, karamell/kola-smak; Proteinella Salted Caramel spread, NICK’s fibersirap m honungssmak samt NICK’s Crunchy Caramel-bars.

Så, vad gjorde jag då med allt detta goda? Jo, en salt karamell-kladdkaka. Om den blev god? Eh ja. Makalöst god. Smakar kola-kakdeg.

Jag utgick från ett av mina favoritrecept all times, nämligen Chocolate Chip Cookie Dough-kladdkaka. Jag har gjort denna kladdkaka i flera varianter, till exempel äppelpaj-kladdkaka och chokladbolls-kladdkaka. I de olika recepten använder jag olika mjöler, en gång rismjöl och en annan majsmjöl, men nu när jag skulle baka min salt karamell-kladdkaka hade jag inget annat mjöl hemma än hederligt vetemjöl, så vetemjöl fick det bli denna gång! Det funkade hur bra som helst. Men det går alltså att byta ut mot ett liknande mjöl. Notera att jag skriver liknande, jag skulle inte köra på exempelvis mandelmjöl och absolut inte kokosmjöl. Men ett mjöl som agerar någorlunda likt vetemjöl borde funka. Jag har som sagt testat med både ris- och majsmjöl med fint resultat.

SALT KARAMELL-KLADDKAKA

18cm i diameter

Du behöver:

  • 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
  • 1 dl (43g) vetemjöl
  • 1/2 dl (15g) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s Caramel Cashew
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl (45g) kokosolja
  • 2 msk (32g) Healthy co Salted Caramel Spread
  • 1 dl fibersirap gold
  • 1 äggula
  • 2 st NICK’s Crunchy Caramel-bars

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm). Fetta botten+kanter, ställ åt sidan.
  2. Rör ihop kokosolja och salted caramel spread. Om de är för fasta för att röra ihop kan du micra dem i några sekunder (inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem). Rör ner fibersirap, ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och äggulan och arbeta ihop till kakdegs-konsistens med hjälp av en gaffel (eller händerna, så gör jag).
  4. Tryck ut degen i den förberedda formen. Hacka crunchy caramel-barsen och strössla över kakdegen. Tryck ner dem en bit.
  5. Grädda i ca 12-14 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar