kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

Korvbröd bakat med vita chiafrön (äggfritt recept!)

Enligt tradition och norm: kyckling på fredag var det här! Dock i en ny tappning, nämligen kycklingkorv. Ihop med en morotspesto och i ett gluten- och äggfritt korvbröd som jag bakat på vita chiafrön, var fredagsfeelingen på topp igår!

kycklingkorvchiabrod2
Kycklingkorven är en nyhet från Lithells, som jag fick hem att prova i förra veckan. Med två varianter av korv fick jag även den goda morotspeston, som blev perfekt topping i de fluffiga bröden.

De fluffiga bröden, som jag alltså gjorde med chiafrön. Vita sådana, som är en annan nyhet, från Risenta. Näringsvärdet är detsamma som för de svarta fröna, men jag har redan en massa idéer på grejer att göra med denna vita variant, kul med variation!

vitchia

Du behöver(för 4-6 st korvbröd)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop chiafrön och vatten och ställ åt sidan så det blir en till en geléliknande massa
  3. Blanda alla torra ingredienser.
  4. Vispa ihop chia-blandningen med mjölken och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät och jämn smet. Låt stå i 10-15 min.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smeten ska nu vara så tjock att du med fuktade händer kan forma ca 4-6 st korvbröd som du lägger på plåten.
  6. Sänk ugnen till 200C och sätt in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills bröden har en gyllene yta och är ”stumma” när du känner på dom.

kycklingkorvchiabrod1
Chiafrön är användbart till mycket! Exempelvis när en gör raw cheesecake eller  pizzadeg. Andra guldklimpar ur arkivet med chiafrön:

Hur använder du helst chiafrön? Har du något spontant förslag/önskemål på hur jag ska använda de vita?

Du kanske gillar

6 Kommentarer

  • Svara
    Hanna
    20 februari, 2016 at 17:01

    Måste man använda fettreducerat mjöl?

    • Svara
      roethlisberger
      22 februari, 2016 at 11:19

      Självklart inte, jag bara gillar ”konsistensen” dessa mjöl har, och hur de ”agerar” i bak. Så du kan använda andra mjöler, även icke-fettreducerade, men förmodligen ändra om lite i proportionerna 🙂

  • Svara
    Hanna
    20 februari, 2016 at 17:01

    Måste man använda fettreducerat mjöl?

    • Svara
      roethlisberger
      22 februari, 2016 at 11:19

      Självklart inte, jag bara gillar ”konsistensen” dessa mjöl har, och hur de ”agerar” i bak. Så du kan använda andra mjöler, även icke-fettreducerade, men förmodligen ändra om lite i proportionerna 🙂

  • Svara
    Anna Haeggman
    22 februari, 2016 at 20:13

    Vispa äggen? Vilka ägg?
    Och i början står det 4-6 korvbröd och sen i beskrivningen ska man forma 8-10 st. 😀
    Tack för en fin blogg med mycket inspiration!!

  • Svara
    Anna Haeggman
    22 februari, 2016 at 20:13

    Vispa äggen? Vilka ägg?
    Och i början står det 4-6 korvbröd och sen i beskrivningen ska man forma 8-10 st. 😀
    Tack för en fin blogg med mycket inspiration!!

Lämna ett svar