Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Pestokramad blomkål i ugn

Blomkål är en av mina absoluta favoritgrönsaker. Man kan ha det till och i så mycket!

Ett tag rev jag ner ett halvt huvud i gröten varje morgon. Jag har även bakat chokladkaka med blomkål, haft det i pizzabottnar och gjort lowcarb-sushi med riven blomkål istället för ris. Men allra bäst gillar jag blomkål precis som den är, snabbt tillagad med bit i, generöst kryddad och gärna i kombination med ost. Ett perfekt tillbehör till vardagsmaten, och går att variera i all oändlighet!

En stående favorit är blomkål i ugn med cashewnötter och curry, men nu har den gyllene side-dish:en fått konkurrens – för här kommer ytterligare ett enkelt, snabbt och klockrent sätt att piffa till blomkålen. Ugnsrostad med röd pesto och basilika. Ljuvligt!

blomkalpesto1

Jag gjorde enligt nedan, och åt upp (själv) som tillbehör till en lunch häromdagen.

 • 1/2 blomkålshuvud
 • 2 msk röd pesto (finns väl av massa märken, jag använder i princip alltid Kung Markattas för jag tycker den är skitgod, helt enkelt)
 • 2 msk näringsjäst (eller valfri, riven ost)
 • färsk basilika, hackad
 • salt och vitpeppar
 • mjölk

Rör ut pesto i en skvätt mjölk, det är inte så noga med mängden men det ska bara bli ”lite mer”, inte rinnigt! Kanske lika delar mjölk/pesto, ungefär. Ner med resten (inte blomkålen), smaka av med kryddorna, och bryt sist itu blomkålshuvudet i buketter och ”massera in” pesto-blandningen. Ner i en ugnsform, toppa med mer ost/näringsjäst och in i ugnen på 200 grader tills blomkålen fått lite yta och är aningens mjuk – tog ungefär 20 minuter i min ugn.

blomkalpesto2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Maja
  7 oktober, 2014 at 08:17

  Åh vad gott! Jag älskar blomkål, det är så gott att äta både som den är och tillagad på olika sätt 🙂
  http://www.healthymaja.devote.se

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:31

   Verkligen, supergott!

 • Svara
  Maja
  7 oktober, 2014 at 08:17

  Åh vad gott! Jag älskar blomkål, det är så gott att äta både som den är och tillagad på olika sätt 🙂
  http://www.healthymaja.devote.se

  • Svara
   roethlisberger
   7 oktober, 2014 at 12:31

   Verkligen, supergott!

 • Svara
  Liselott
  7 oktober, 2014 at 21:09

  Åh, hej vad jag ska göra det här så snart jag får tid. Eller ja, någonting med blomkål + curry + näringsjäst + ugn. Tack för all inspo!

 • Svara
  Liselott
  7 oktober, 2014 at 21:09

  Åh, hej vad jag ska göra det här så snart jag får tid. Eller ja, någonting med blomkål + curry + näringsjäst + ugn. Tack för all inspo!

Lämna ett svar