Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost Lunch/Middag Mellis & Kvällis Morgonstund

Vad en kan äta på en dag – del 1

Hur skulle jag lägga upp maten en hel dag för en så liten kostnad som möjligt? – den frågan fick jag av Frida häromdagen, och hon önskade ett blogginlägg med tips på nyttig mat för studenter. Det tyckte jag var en himla bra idé, och något säkert inte bara studenter utan de allra flesta, kan ha glädje av! Så därför kommer här del 1 i en serie jag valt att kalla ”Vad en kan äta på en dag”. Varje inlägg innehåller plånboksvänliga-förslag på frukost, lunch, middag, mellis och något gottigt att mumsa på till kvällen. Se till att inte missa något av inläggen, för här och där klämmer jag in något nytt recept!

FRUKOSTGröt kokad i starkt bryggt te.

Ett gammalt ”pimp my oats”-trick som jag skrivit om för länge sedan, som är väl värt att nämnas igen! Det finns oändligt många roliga smaker på te, och jag som själv inte ens dricker te köper hem det just för att använda som smaksättare. Hur? Bara brygg starkt te, och koka sedan din gröt som vanligt i teet! Ja och sen har ju lite toppings aldrig skadat…

Frukost-teagrot2

LUNCH: Tonfisksallad med wasabidressing

Lunch får, i min mening, gärna vara något en kan ha med sig i väskan – dvs något som är gott kallt. En favorit hos mig är därför pastasallader av olika slag, och den här tonfisksalladen med wasabidressing är en utav dem.

lunch-tonfisksallad

MIDDAG: Ugnsgrillad kyckling med citron, paprika och vitlök

Härom veckan var det extrapris på hel, färsk kyckling på ICA. Så jag köpte hem en. Sedan låg den där, i min kyl, några dagar då jag varje gång jag såg den tänkte ”och vad sjutton ska jag göra med dig?!” – för jag har faktiskt aldrig tillagat en hel kyckling i ugn. For no specific reason, det har liksom bara inte blivit. Tillslut bestämde jag mig för att hålla det enkelt med några få ingredienser och istället låta dem smaka riktigt mycket. Det blev hur bra som helst och nu är jag plötsligt sugen på att tillaga kycklingar i ugn mest hela tiden!

Såhär gjorde jag:

 • 1 hel kyckling
 • 1 citron
 • salt och peppar
 • 3 msk olivolja m citronzest
 • 1 ”rejäl näve” paprikasnacks, krossade (1 msk – mätt krossade)
 • 4 vitlöksklyftor, pressade

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Rör ihop olivolja, pressad vitlök, krossade paprikasnacks, salt och peppar. Skär citronen i klyftor.
 3. ”Massera in” marinaden under kycklingens skinn, och stoppa in citronklyftorna i kycklingens buk.
 4. Skjut in i ugnen i ca 70 minuter, och fixa under tiden något gott tillbehör.

kycklingugn1

MELLIS: Honungsrostade & salta nötter

Köp nötter i storpack, naturella, och gör i ordning små portionspåsar att ha med i väskan. Men först, gör dem lite roligare genom att honungsrosta dem med sesamfrön och salt, supersmarrigt! Som jag gjorde här.

honungsnotter

KVÄLLSGOTTE: Double Chocolate Black Bean Fudge Muffins

Ett recept som jag fortfarande, trots att det nu är snart två år sedan jag postade det, får kommentarer och uppskattning för. Vilket väl egentligen inte är värst konstigt, jag menar namnet och bilderna säger väl det mesta, va? De är helt enkelt hur himla goda som helst, och ingrediens-listan får man definitivt kalla budgetvänligt. Receptet hittar du här.

gotteblackbeanmuffins

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar