För den som undrar är det kåldolmens dag den 30 november. Känns sista november avlägset och väldigt långt fram i tiden, kan en istället se fram emot fetaostens dag som infaller redan den 15 oktober. Däremellan har vi potatisens dag den 26e oktober. Ja hörrni… alla dessa matdagar.
Det verkar tillkomma nya matdagar hela tiden och jag ska helt ärligt erkänna att hade det inte varit för att mitt blogg- och instagramflöde de senaste dagarna fyllts med diverse frestande bilder och recept, så hade jag nog inte haft koll på den 4 oktober och att det är dags för kanelbullens dag.
Meeen, kanelbullar är ju himla gott och alla tillfällen att äta goda grejer är jag den första att gilla! Såklart. Det finns mycket kanelbulls-gotte i mitt receptarkiv här på bloggen, några exempel;
- Raw cinnamon bun cheesecake
- Copycat B&J Cinnamon Bun-glass
- Protein-kanelbullar
- Kanelbullskladdkaka
- Kanelbulls-mandelsmör
- Proteinbrownie med kanelbullscheesecakeswirl
Och idag kommer ytterligare ett recept att lägga till i listan, nämligen dessa ljuvliga småkakor med smak av kanelbulle!
De här kakorna är utan tvekan de bästa proteinkakorna jag gjort. De blir verkligen krispiga på utsidan och härligt sega inuti – långt ifrån mjuka och ”svampiga” som ”nyttiga” kakor lätt kan bli. Basen är vassleprotein, fettreducerat mandelmjöl och vitafiber. Vitafiber är alltså IMO i pulverform, som jag nämnde i inlägget om fibersirap/IMO för ett tag sedan. Älskar att laborera med det!
Jag har gjort dessa småkakor med just denna bas i flera olika varianter den senaste tiden och lekt med diverse olika smaksättningar. Eftersom de alltid blir så himla bra kändes det rätt självklart att mitt bidrag till kanelbullens dag nu på söndag skulle bli just ett gäng kanelbulls-smakande proteinkakor!
Jag har ju flertalet gånger nämnt att jag tokgillar produkterna ur SISU Nutrition-serien, dels de olika smakerna av BCAA (iste, kaktus/lime och mojito) och inte minst vassleproteinet. Just vasslet med kanelbullssmak har fått vara med i många bakverk och godsaker jag skapat det senaste året, och det har även huvudrollen i det här receptet. Själv laddar jag upp med SISU-grejer när jag hälsar på ute på Wenngarn Sportcenter, men för er som bor lite längre bort finns alla SISU’s produkter att beställa hem från Svenskt Kosttillskott, HÄR.
Cinnamon bun protein cookies: (24 st)
- 30g vassle med kanelbullssmak
- 45g vitafiber-pulver
- 15g fettreducerat mandelmjöl (drygt 2 msk)
- en nypa salt
- ≈1 msk (10g) neutral kokosolja, flytande (om fast – micra någon sekund)
- 1 msk mjölk
Kanelfyllning:
- 5g neutral kokosolja, flytande
- 1 msk fibersirap gold
- 1 tsk kasein med vaniljsmak (jag använder det här)
- 1,5 msk vassle med kanelbullssmak
- 1 tsk kanel
- 1/2-1 msk mjölk
Gör såhär:
- Börja med ”kakdegen”; rör ihop vassle, vitafiber, mandelmjöl och en nypa salt.
- Tillsätt kokosolja och mjölk och arbeta ihop (lättast för hand)
- Lägg degen på ett bakplåtspapper, platta till så gott det går, försök forma en rektangel.
- Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och pressa till med hjälp av exempelvis en skärbräda. Du vill ha en 3-4 mm tunn ”platta”.
- Rör ihop allt till fyllningen (du vill använda så lite mjölk som möjligt, börja med 1/2 msk) och bre ut över den tillplattade kakdegen. Ställ in i kylen i ca 5 minuter, för att låta fyllningen stelna något.
- Efter de ca 5 minuterna; ta ut och rulla till en rulle. Lägg sedan rullen i frysen i 5-10 minuter.
- Under tiden; värm upp ugnen till 175 grader.
- Skär rullen till kakor, ca 2-3 mm tjocka, och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i 8-10 minuter tills de fått fin, lätt gyllene yta. Ta ut och låt svalna helt.
2 Kommentarer
Emmi - explorista.se
2 oktober, 2015 at 10:47Vilka roliga kakor, ser ju nästan ut som kanelbullar. I like!
Yohanna
2 oktober, 2015 at 11:20Aah, du är så gastronomiskt kreativ! Ser jättegott ut!