#throwbackthursday Inspiration och pepp inspirationstories Okategorierat Resan Tankar om ting topslide Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Igen: jag äter inte choklad för att vara hälsosam – jag äter det för att det är gott.

En dag förra hösten postade jag en bild på instagram, en bild med choklad. Olika choklad; allt från chokladdoppade superbär till marabou med kolafyllning. Direkt avföljde en hel drös människor. Är inte det märkligt?

Jag äter choklad, varje dag. Jag tränar, inte riktigt varje dag men de flesta. Jag äter även grönsaker, jag äter så kallad ”superfood”, jag äter kött och ibland blir middagen vegetarisk. Vissa dagar vill jag inte prata med någon när jag tränar utan mest ”försvinna in i min bubbla” och bara låta kroppen jobba, medan jag andra dagar ägnar den där timmen på gymmet främst åt att just snicksnacka med en god vän. Det är livet liksom – lite av allt. Det ser olika ut olika dagar, och herregud det är ju precis det jag uppskattar; att ha lite olika!

Hälsa, är för mig att fylla livet, vardagen och själen med saker man tycker om. Saker som värmer, ger glädje och iver inför framtiden. Hälsa för mig är inte att utesluta. Jag ogillar starkt ordet ”nyttigt”, och likaså ”onyttigt”, för jag tycker liksom inte att de behövs. De fyller ingen funktion. Vi behöver inte definiera precis allt.

Allvarligt talat. Jag äter inte choklad för att vara hälsosam – jag äter det för att det är gott.

Det är tråkigt tycker jag, att ordet hälsa för många direkt blir någon form av mall att pressa ner sig i. Som ett par osköna jeans som varken är för stora eller små – bara fel passform. Jag vet inte hur det är för er, men jag har lika svårt varje gång att formulera mig när någon frågar på vilket sätt jag äter eller tränar. För jag har inget ”sätt”?! Jag bara äter liksom. Jag bara tränar. Det verkar ju dessutom funka rätt bra, så som jag gör. Så jag tänker lite att tja, jag fortsätter. För saken är den, att jag gillar både choklad och träning. Jag vill inte, tänker inte och behöver verkligen inte välja.

För mig, är hälsa hur det vi gör, får oss att må. Det är de sakerna vi ska fylla våra liv med, för att må bra och följaktligen vara hälsosamma. Oavsett vilket format det för dagen kommer i; oavsett om du just idag behöver lite extra choklad eller en tyst timme för dig själv på gymmet eller i löpspåret. Eller något annat för den delen. Ibland räcker ett fånigt klipp i Facebook-flödet för att jag ska fnittra och uppskatta livet lite extra.

Moral of the story: choklad ingår i allra högsta grad i min ”hälsosamma livsstil”. Sådetså.

icaecochocsalthemmakvallgodis1nutrichokladiherbmars2osterlenchokladsvkakao3st2sn.favs.16-4

Du kanske gillar

13 Kommentarer

 • Svara
  Isabelle
  7 juli, 2016 at 10:21

  Folk är så jävla märkliga…. YOU GO, FANNY!

 • Svara
  Emma
  7 juli, 2016 at 10:44

  Riktigt bra skrivet!!

 • Svara
  Rund är också en form!
  7 juli, 2016 at 13:28

  Vad vore ett liv utan choklad, liksom! 🙂

 • Svara
  Martina
  7 juli, 2016 at 14:48

  SOM jag önskar att jag hade en person som du i min umgängeskrets. Du är så klok och härlig och inspirerar mig mer än någon annan. Tack!

 • Svara
  Lovisa
  7 juli, 2016 at 15:26

  Håller så med! Choklad kan ju vara bland det bästa som finns dessutom!:D

 • Svara
  Lotta
  7 juli, 2016 at 16:27

  Håller med dig (och alla ovanstående) till fullo! Det är en SÅ HIMLA SKÖN INSTÄLLNING att ba, måste en välja? Jag gillar att vara lite allt möjligt när jag själv känner för det. Glad ibland och sprallig ibland och lugn ibland och pratig ibland och tyst ibland. Choklad ibland och träning ibland. Det håller omgivningen på tårna 😉

  Tack för en himla fin blogg och många kloka ord!

 • Svara
  S
  7 juli, 2016 at 18:50

  Hej!
  Jag har tyvärr ett ganska ohälsosamt tänk kring mat i dagsläget. Jag har gått från att äta alldeles för lite och räkna varenda liten kalori, till att nu överäta som en revolt – jag ”ger” det till mig själv eftersom jag vet att jag behöver gå upp i vikt. Det är ju dock fortfarande ett ohälsosamt tänk..
  Jag har dock alltid ätit ganska stora portioner då jag är en rätt lång tjej, men jag får ångest när jag tänker på det som många (bland annat du) nämnt: att man inte ska äta för mycket. Jag vet att du nämnt det i sammanhang av balans, men jag tycker det är otroligt svårt att finna den. Jag får dåligt samvete när jag äter mer för att det är gott, även om jag är mätt. Jag antar att jag vill höra att det är okej.
  Känner du igen dig alls? Har du några kloka ord som kanske kan lugna mig och hjälpa mig framåt? Jag uppskattar all hjälp jag eventuellt kan få. Tack för en viktig blogg.

 • Svara
  Jessica
  8 juli, 2016 at 04:42

  Helt rätt Fanny! ❤️

 • Svara
  Helen
  10 juli, 2016 at 07:06

  Hej! Fantastisk blogg du har! Jag undrar om du har något recept på en kaka med salted caramel protein pulver?

  • Svara
   roethlisberger
   11 juli, 2016 at 09:10

   Hej! Tack så hemskt mycket! Absolut, det har jag. För att ge några exempel sökta jag bara snabbt själv i sökrutan nu, gör det du också så hittar du säkert fler (jag hinner som lite glömma vad jag döpt alla inlägg/recept till i det tempo jag hittar på nytt, hehe). Men jag har tex gjort de här tryfflarna, ett gäng söta kokos- & kolabollar, en underbar copycat-glass av B&J ”cinnamonbun” HÄR, en hemmagjord questbar jag kallar ”salted caramel black’n’white chocolate”, och de här kola-muffinsen.
   Som sagt, sök själv så hittar du ännu fler recept 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   11 juli, 2016 at 09:12

   Oj, slarvigt av mig, missade att du uttryckligen bad om recept på KAKA. Hehe ja du har iaf ett gäng tips på RECEPT med salted caramel-proteinpulver där i min förra kommentar.. 😉 och som jag skrev där, om du söker i bloggen så hittar du fler! Annars kan du givetvis ta valfritt kaka-med-vassle-i-recept och byta ut det vassle jag använt mot ett vassle med salted caramel-smak 🙂

 • Svara
  Helen
  11 juli, 2016 at 12:10

  Ja det blir alldeles utmärkt! Tack för sitt svar! Ha en bra dag!

 • Svara
  Cassandra
  13 juli, 2016 at 13:13

  Du är bara så bäst och klok, Fanny! Varje gång jag har en sån där dag då jag känner mig ”nere” och får för mig att jag inte är värd att äta ”dittan och dattan” trots att jag är vansinnigt sugen på det, vänder jag mig till din blogg/instagram och mår alltid lite bättre. Du är en så stor inspiration och motivation till att hård träning, bra resultat och ett ”hälsosamt” liv inte behöver utesluta vissa typer av livsmedel osv. Ville bara att du skulle veta att jag verkligen uppskattar det du gör! <3

  PS. choklad är livet!

Lämna ett svar