Monthly Archives

juli 2020

MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept

Rulltårta med flädercurdskräm & hallon

Jag

Botten till rulltårtan gör en genom att först vispa upp ägg med sötströ, sedan tillsätta en torr blandning innehållandes främst mandelmjöl och vassleprotein. Sedan häller en ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, gräddar i några minuter och tada! Botten klar.

Fyllningen är bara min sockerfria flädercurd hoprörd med cream cheese. Den är ljuvlig!

Jag använder Nick’s strösötning ”Use Like Sugar” i detta recept, som jag tycker är en jättebra sötningsvariant när en vill ersätta socker; den mäter och väger som socker, och ger ingen märklig eftersmak.


RULLTÅRTA med flädercurdskräm & hallon

Rulltårta:

  • 2 ägg
  • 1/4 dl sötströ, jag använde NICKS Use Like Sugar
  • 1 dl (36g) mandelmjöl, EJ fettreducerat
  • 2,5 msk (12g) vassle proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver

Fyllning & topping:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser till rulltårtan, ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop ägg och sötströ i någon minut tills pösigt.
  4. Vänd ner den torra blandningen och vänd ihop till en jämn smet. Låt gärna stå och dra några minuter så det ”tjockar till sig”.
  5. Häll/bre ut smeten på bakplåtspappret, så du får en rektangel.
  6. Grädda i ca 12 minuter, se till att den är genomgräddad.
  7. Rör under tiden ihop cream cheese och flädercurd.
  8. Ta ut, stjälp över på ett annat bakplåtspapper, låt vila någon minut och dra sedan av det första bakplåtspappret.
  9. Bre över ca 2/3 av cream cheese/flädercurd-krämen, strössla över några hallon och rulla sedan ihop (från kortsida till kortsida). Vira in i plastfolie och lägg in i kylen i minst 30 minuter innan du skär upp, toppar med resten av krämen och lite mer hallon. Servera!
BROWNIES & BLONDIES Recept

SALTED CARAMEL WHITE CHOCOLATE BLONDIE

Åh åh åh, här kommer ett riktigt jäkla guldrecept hörni! Jag fick ett akut baksug igårkväll och slängde då ihop dessa blondies, och efter en natt i kylen (brownies och blondies mår alltid bra av att få övernatta i kylen innan de skärs upp och äts) smakade jag imorse och blev ärligt talat rätt till mig över hur goda de var.

Dessutom kan jag meddela att de är kids-approved. Kanske inte helt otippat med tanke på att det är kola-smakande blondies fyllda med sega bitar av vit choklad vi talar om, men ändå.

Basen till dessa blondies är liknande min gamla favvo Chocolate Chip Blondies, men eftersom jag inte hade tillräckligt mycket mandelmjöl hemma ersatte jag en del med havremjöl, och drog ner den totala mängden mjöl något. Istället för mandelsmör hade jag i Proteinella Salted Caramel, som ni vid det här laget kanske noterat kommit att bli en storfavorit hos mig. Den är så makalöst god! Sist men inte minst ersatte jag hackad choklad med en hackad proteinbar i vit choklad-smak.


SALTED CARAMEL WHITE CHOCOLATE BLONDIE

receptet ger 8 små blondies

Du behöver:

  • 30g kokosolja
  • 40g proteinella salted caramel
  • 50g (2,5 msk) mörk fibersirap, jag använde nicks med honungssmak
  • 1 ägg
  • 1,5 dl (57g) mandelmjöl (EJ fettreducerat)
  • 1 dl (45g) havremjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 1 white chocolate proteinella proteinbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör/vispa (för hand) ihop kokosolja, proteinella, ägg och sirap i en bunke.
  3. Rör ner mandelmjöl, bikarbonat och salt och rör ihop.
  4. Bre ut i en form (jag använde en brödform i silikon) och grädda i 15 minuter.
  5. Låt svalna innan du skär upp (allra helst låter du den övernatta i killen) och förvara sedan i kylen.
Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

KOLAKAKOR MED FLÄDER- & CITRONCURD

De här småkakorna bara skriker sommar. Och låt mig bara vara tydlig: de är försvinnande goda. Gör du dem kan du räkna med att de är uppätna samma dag.

KOLAKAKOR MED FLÄDER- & CITRONCURD

receptet ger 8 kakor

Du behöver:

  • 50g kokosolja
  • 40g (2 msk) fibersirap gold
  • 70g fettreducerat mandelmjöl
  • 10g fettreducerat kokosmjöl
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • en nypa salt
  • några matskedar sockerfri fläder-curd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
  4. Rör ihop allt och forma en deg. Dela upp degen i 8 bitar, rulla till bollar som du plattar till. Tryck ner tummen i mitten så det blir en liten grop, och fyll med fläder-curd.
  5. Grädda i 8-10 minuter, låt svalna.
Fanny Fotograferar

Gravid/familjefotografering

I veckan fick jag äntligen fotografera människor igen. Det var väldigt länge sedan nu, jag tror banne mig det var november 2018. Då fotade jag Agnes, som faktiskt var en av modellerna även denna gång. Men nu fick både mamma, pappa och lillsyrran i magen vara med också.

Jag vill börja det här inlägget med vad som kanske blev denna fotograferings favoritbild för mig personligen. Amanda är en av mina äldsta vänner, vi har känt varandra i 22 år. Vi har alltid haft ett speciellt band, och trots att vi i perioder bott i olika städer, emellanåt även olika länder, trots att vi vissa år knappts hörts av och än mindre setts, trots att vi båda haft mängder av andra relationer och umgängen – så har hon varit, och kommer förmodligen alltid att vara, en av få människor jag verkligen litar på finns där. Stannar. Ställer upp. Jag vet att jag kan ringa henne när som helst, be om vad som helst, och hon skulle göra och ge det jag behöver. Amanda är bland de starkaste människor jag känner. Hon är så jäkla cool på så många sätt. En doer. Hon har en färgsprakande personlighet och en väldigt uppfriskande no bullshit-attityd.

Tack för att jag fick fotografera dig och din fina familj Amanda, jag älskar dig.

Agnes var på betydligt bättre humör under denna fotografering än när jag fotade henne senast. En bestämd liten dam, är hon, och fantastiskt härlig. Jag älskar den här åldern på barn; det är så mycket personlighet, vilja och känslor som ryms i en så liten kropp.

I slutet av augusti är lillasyster beräknad att komma. Jag ska erkänna att min mammalängtan gör sig allt mer påmind nu, det känns som att alla mina vänner och bekanta antingen redan har barn eller snart ska få. Bara att se Amandas mage får mig att längta tills den dag jag förhoppningsvis själv får bli mamma.

Det bästa jag vet med att fota människor är känslorna. Att fånga det där ögonblickskorta. Kärleksfulla blickar, spontana skratt och varma kramar. Alla de där små sakerna personerna framför kameran inte tänker på att de gör, men som jag bakom linsen ser och blir så glad när jag lyckas föreviga på bild.

Efter några timmar i skogen gjorde Agnes sådär som barn i hennes ålder liksom gör när de får nog: hon slog sig helt sonika ner på backen och deklarerade att nu får det räcka. Givetvis var hon lika söt då.


Vill du se mer av mitt fotograferande?

Då kan du kika dessa inlägg;

  • Detta, där jag samlat lite olika bilder jag tagit genom åren
  • Detta, med bilder på ett urgulligt bröllopspar + lika urgullig dotter

Vill du anlita mig som fotograf?

Släng iväg ett mail till fanny@roethlisberger.se

MOUSSE, KRÄM & PUDDING Recept

Fläder-curd

När jag lyckats göra god, sockerfri flädersaft började mitt huvud genast kreera receptidéer innehållandes fläder. För ut att testas var att göra lemoncurd med fläder, alltså fläder-curd.

Resultatet blev en len, ljuvligt god curd med perfekt balans mellan citron, sötma och fläder. Om någon dag kommer ni få ett första recept där jag använt fläder-curden i ett bakverk, och senare veckan tänkte jag göra ytterligare ett experiment som jag tror kommer bli helt ljuvligt det också. Så, stay tuned, som en säger!

FLÄDER-CURD

receptet ger ca 3 dl

Du behöver:

  • 1,5 dl (127g) Use Like Sugar, eller annan sötströ
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • saften från 1 citron
  • 1 dl sockerfri flädersaft, koncentrerad
  • 90g kokosolja

Gör så här:

  1. Vispa upp ägg, äggulor och sötning till en fluffig smet.
  2. Koka upp citronsaft, flädersaft och kokosolja i en kastrull.
  3. Häll den varma flädersaften över ägg-vispet, vänd ihop och häll sedan över i kastrullen igen.
  4. Värm på låg värme och rör hela tiden tills det börjar tjockna.
  5. Häll upp curden i burkar och låt svalna. Förvara sedan i kyl.
Vardagsuppdatering

Fyra dagars finheter i Nerja

Söndag och jag har ett par fantastiska dagar bakom mig. I skrivande stund sitter jag på Schiphol flygplats i Amsterdam och väntar på att få boarda planet som ska ta mig hem till Sverige, efter att ha spenderat några dagar nere i Spanien, närmare bestämt i Nerja. Jag har fått i alla fall lite av det fina vi ägnat oss åt under resan på bild, så här kommer en liten bildbomb!

När vi landat i Málaga tog vi oss ner till centrum för att strosa runt lite i gamla stan och äta en sen lunch. Jag har tydligen världens känsligaste fötter, då jag pga skavsår från mina gympaskor gick i tofflor denna dag — men fick skavsår även av dem. Så, när lunchen var intagen bestämde vi oss för att röra oss mot Nerja och lägenheten istället för att traska mer.

Efter att ha druckit några glas (ovanligt god) iskall cola på terassen gick vi ner till stranden för ett dopp, sedan hem igen för en dusch innan vi gick ner på stan. Jag hade googlat lite efter bra matställen som serverade god vegetarisk mat och valet för kvällen föll på ett ställe som hette Spiral. Vi blev inte besvikna; till förrätt delade vi på friterad aubergine med honung, och till huvudrätt åt vi båda ölfriterad halloumi. Båda rätterna var väldigt goda, och middagen blev en perfekt avslutning på en fin dag.

Efter en lång onsdag fick jag, som brukar vakna av mig själv vid 5-tiden om morgnarna, i torsdags bli väckt vid halv 8. Det var också första natten på evigheter som jag inte vaknade två-tre gånger under natten. Efter en frukost på altanen traskade vi upp till det lokala lilla gymmet för lite träning, sedan hem för en snabb lunch innan vi tog oss till stranden Canuelo. Där låg vi och lyssnade på vågorna och pratade i några timmar, så himla härligt!

I fredags blev det tidig uppstigning igen då vi skulle iväg och vandra lite i Caminito del Rey.

I två timmar gick vi längs bergsväggar och genom lummiga skogspartier, upp och ner på stigar längs vattnet. Ja och så över en skitäcklig bro också, som svajade sådär härligt när en gick över. Hua.

På vägen hem från Caminito del Rey köpte vi med oss 8 liter jordgubbar för 80kr av en bonde utanför Nerja — inte helt otippade de godaste jordgubbarna jag ätit. Väl hemma åt vi lunch i solen på terassen och sedan var vi sugna på lite strandhäng igen så vi begav oss mot en annan strand för att slappa några timmar. Till kvällen tog vi bilen upp till mysiga Frigiliana för middag. Vi beställde in de rätter vi tyckte såg goda ut på menyn och blev serverade en riktig festmåltid; friterad blomkål, baba ganoush med bröd, vegetarisk nacho-tallrik och sötpotatispommes. Allting var galet gott, och det här var nog min favoritmåltid under resan.

Vips så var det lördag och vår sista dag i Spanien. Vi började dagen med ett gympass, sedan tog vi oss till havet för några timmars bad och strandtennis.

Vi rörde oss ner mot stan lite tidigare denna kväll, då jag hade bokat en tatueringstid. Egentligen var planen för tatueringen en helt annan, jag hade två motiv bestämda när vi åkte från Sverige, men ingen av dem blev gjorda. Istället blev det denna lilla rad;

Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

Salted Caramel Chocolate Chip Brownie Cookies

Låt dig inte avskräckas av namnet på dessa kakor. Det må vara ett långt namn men ingredienslistan för att göra dem är det inte och resultatet blir makalöst gott!

Vi snackar alltså om chocolate chip cookies som fått sig en härlig kola-touch i och med att de innehåller proteinella salted caramel, och som om inte det vore nog är de dessutom fyllda med brownie. De är ärligt talat bland det bästa jag kreerat.


Salted Caramel Chocolate Chip Brownie Cookies

receptet ger 7 cookies

Du behöver:

  • 40g (2,5 msk) Proteinella Salted Caramel
  • 50 (2,5 msk) fibersirap, jag använde Nicks med honungssmak
  • 20 g (1,5 msk) kokosolja
  • 1 msk sukrin gold
  • 0,5 chiaägg (=0,5 msk chiamjöl + 1,5 msk vatten)
  • 80g (1,5 dl + 2 msk) mandelmjöl, EJ fettreducerat
  • 1,5 msk + 0,5 msk fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl går också bra)
  • 1/3 tsk bakpulver
  • 1 msk kakao
  • 20g hackad choklad, jag använde sockerfri från Healthyco

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop chiamjöl med vatten och låt stå i 5 minuter, så det får ”äggkonsistens”.
  3. Blanda proteinella, sirap, kokosolja, sukrin gold och chiaägg till en jämn smet.
  4. Vänd ner mandelmjöl, 1,5 msk kokosmjöl och bakpulver och arbeta ihop.
  5. Flytta över ca 173 av degen i en annan skål och tillsätt kakao.
  6. I resterande 2/3 av degen; tillsätt 0,5 msk kokosmjöl och den hackade chokladen.
  7. Rulla chocolate chip-degen till 7 större bollar, och browniedegen till 7 mindre bollar.
  8. Platta till chocolatechip-degen, lägg på en brownieboll och täck över den med chocolatechip-deg. Rulla och platt till, så du får önskad storlek/tjocklek – dessa kakor flyter inte ut under gräddning.
  9. Grädda i 10-12 minuter tills de fått fin yta, ta ut och låt svalna.
Recept Vardagsuppdatering

Sådant som kan ätas under en helg: vegansk kebab, glass och halloumibiffar.

Okej låt oss tala om helgen som varit. Mest, låt oss tala om vad som stoppats i våra munnar under helgen om varit.


Vi har ätit massa goda grejer.

Till exempel gjorde jag egen vegansk kebab som vi åt i libabröd med grönsaker, picklad lök och kebabsås. Det är lite meckigt att göra kebaben, och jag svär varje gång den ska hyvlas och stekas, men det är så värt det för den blir verkligen supergod!

En annan grej vi ätit en himla massa av är glass. Salt kola-glass, glasspinnar, och så sommarklassikern: vaniljglass med färska jordgubbar.

Vi har också ätit en av mina favoritgrejer i hela världen: tabbouleh. Fast jag gjorde den med pärlcouscous (istället för bulgur, alltså) denna gång. Helt enkelt för att jag verkligen gillar pärlcouscous. Till det åt vi en annan av mina favoritgrejer: halloumibiffar. Egentligen brukar jag göra bollar av smeten men det blir så himla många bollar att rulla så den här gången stekte jag biffar istället. Precis lika gott!

Recept för både biffar/bollar och tabbouleh hittar du under bilden!

Halloumibiffar/bollar:

Receptet ger ca 15 biffar // 45 bollar

  • 1 pkt kikärtor
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 zucchini (ca 350g)
  • 1 liten morot (ca 120g)
  • 200g halloumi
  • 1 dl ströbröd
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja att steka i

Gör så här:

  1. Riv zucchini grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå i 5 minuter.
  2. Mixa ihop kikärtor, ägg och vitlök i en bunke till en slät smet.
  3. Riv morot och halloumi grovt, och lägg ner i bunken med kikärtssmeten.
  4. Pressa ur så mycket vätska du kan ur den rivna zucchinin, och lägg sedan även den i bunken. Tillsätt ströbröd och smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla bollar eller forma biffar och stek gyllene i olja i stekpanna.

Tabbouleh:

Receptet ger 4 portioner 

  • 100g bladpersilja
  • 1 dl okokt bulgur (alternativt pärlcouscous, jag måttade inte utan chansade)
  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • 3/4 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen, låt sedan svalna.
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och hacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
  3. Blanda slutligen ihop allting; bulgur, persilja, lök och tomater. Smaka av med salt och peppar.

Slutord.

Jag ville mest få med den här bilden på Nala. Nala som njuter i fulla drag av att sitta ute en sommarkväll och lyssna på regnet (men väl skyddad under grannens balkong) medan mamma kliar bröstet. Jag njöt också, för jag gillar sommarregn, och att sitta med favoriter på en altan efter en god middag med ett glas vin i ena handen och låta den andra handen klia hundbröst, det är liksom rätt himla jättefint, tycker jag.

DRYCKER & SMOOTHIES Recept

Sockerfri flädersaft

Min mamma har gjort egen flädersaft varje sommar så länge jag kan minnas, och det är än idag min absoluta favoritsaft. Jag har länge tänkt att jag skulle vilja komma på ett sätt att få till egen, sockerfri flädersaft, men aldrig liksom vågat försöka.

Tills nu. Nu vågade jag äntligen och oj vad glad jag är över det, för WOW. Jag har alltså inte bara gjort sockerfri flädersaft, utan dessutom svingod sockerfri flädersaft?!

I saften använder jag Nick’s Use Like Sugar, som precis som namnet antyder är ett sockersubstitut som mäter och smakar som socker. Himla smidigt!

Jag är ärligt talat helt blown away över hur bra denna saft blev. Och nu vill jag göra mer! Mer saft! Den smak jag tänkte ge mig på härnäst är jordgubb/rabarber, vad tror ni om det? Vad är er favoritsmak när det kommer till saft?


Sockerfri flädersaft

Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 4 dl Nicks Use Like Sugar
  • 20 stora klasar fläderblommor
  • 2 citroner
  • 1 krm askorbinsyra

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och Use like sugar i en stor kastrull. Rör under tiden så att all sötning löser upp sig. 
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden vattnet kokar, lägg dem i en stor bunke eller kastrull. 
  3. Skölj citronerna och skär dem i skivor, lägg tillsammans med fläderblommorna. 
  4. Häll ner askorbinsyra i det uppkokta sötningsvattnet. Häll sedan det heta vattnet över blommorna och låt svalna.
  5. Täck saften med lock eller folie och låt stå och dra i två dagar i sval temperatur.
  6. Sila av flädersaften och häll upp i flaskor. Förvara saften i kylskåp.