Efterrätt och gotte Jul 2015 Julmys kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR Vardagsuppdatering

Kladdkaka med chokladganache & kanderad apelsin (+sista minuten tips på gotte till julafton)

Självklart har jag lovat min familj att bidra med ”något gottit” till gottebordet på julafton. Men trots att jag de senaste månaderna bakat pepparkakor, lussebullar och gjort en mängd olika varianter av julgodis, så har exakt ingenting överlevt till själva julafton. ”Åh vad otippat Fanny”…

Därför ställde jag mig inatt i köket för att kreera något nytt, fint och gott att ta med till familjen. Jag har dock tröttnat lite på godis-formatet och tänkte att just sådant kommer det ändå finnas så det räcker och blir över – så jag gjorde en kaka istället! Närmare bestämt en kladdkaka, som tack vare mandelmjöl får en underbar nästan ”marsipan:ig” smak. På toppen en chokladganache gjord på 70%-iga choklad med kanderad apelsin.

Fantastiskt god, blev den! För jo jag har såklart provsmakat, MEN också lovat mig själv dyrt och heligt att en provsmaksbit och that’s it. Resten följer med till familjen och gottebordet i övermorgon på julafton. Längre ner i inlägget hittar du fler tips på ”sista minuten gottis” som gör sig fint på gottebordet.

julkladdis2

Snabb info innan vi går vidare till receptet:

 • Springformen jag använde denna gång mäter 18 cm i diameter. Har du en ”normalstor” form med mått på 24-26 cm? Inga konstigheter! Dubbla bara receptet och förläng gräddningstiden.
 • Jag använder fettreducerat mandel- och kokosmjöl (inte för att ”undvika” fett som någon frågat någon gång.. jag har ju både mandelsmör och kokosolja i receptet) och ja jag valde just dessa mjöler med en tanke. Jag gillar att baka med dem då exempelvis fettreducerat mandelmjöl är betydligt ”lättare” och mer ”mjöl-likt” än malda mandlar, som ju är vad vanligt mandelmjöl är. MEN jag tror absolut att man kan använda vanligt både mandel- och kokosmjöl, man får bara justera mängderna. Börja med de i receptet angivna mängderna och gå sedan på smetens konsistens. För tjock och stabbig? Häll i lite mer grädde. För tunn och rinnig? Släng ner någon mer matsked mjöl.

julkladdis3

Kladdkaka:

Apelsin- & Chokladganache:

 • 100g mörk choklad (jag använde alltså den här med kanderad apelsin från Marabou Premium)
 • 20g neutral kokosolja
 • 2 msk grädde

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
 2. Rör ihop alla torra ingredienser till kakan, ställ åt sidan.
 3. Smält ihop mandelsmör och kokosolja och rör tills jämnt. Låt svalna en aning innan du rör ner grädde och ägg (en vill ju inte ”koka” äggen)
 4. Vänd ner den torra blandningen och rör ihop till en tjock, härlig kladdkakesmet.
 5. Häll över smeten i den förberedda springformen, jämna till ytan med hjälp av en slickepott.
 6. Grädda i 10-13 minuter, beroende på hur kladdig du önskar din kaka*

* Jag gräddade min i 10 minuter och då är den fortfarande ganska lös i mitten, men ”stelnar till sig” en aning i kylen sen. Dubblar du receptet och använder en större form bör du givetvis förlänga gräddningstiden, en gissning är 15-18 minuter för en normalstor 24cm-form. Använd teststicka. 

julkladdis1

Har det där gottiset du bakade inför jul ”råkat ta slut” lite för tidigt hos dig också? Här är några tips på juligt gotte som du snabbt slänger ihop!

En extra påminnelse även om jag nämnt det förr: till Kung Markattas receptfolder med julgodis (som nu finns i butik och ser ut såhär) tog jag fram de här fyra godigarna också;

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Tanja
  23 december, 2015 at 07:42

  Oooh denna ska ja testa så fort jag kommer hem efter jul. Har haft nippran på din https://roethlisberger.se/2012/08/14/chocolate-chip-cookie-dough-kaka/ den är sååååååå förgrymmart god!! Hittills har jag kört med agave som sötning och varierat med eller utan choklad. Men igår hittade sukrin så ska testa det nästa gång.
  Är sååå himla glad och tacksam för att du delar med dig av alla fina recept. Du inspirerar på alla plan. Önskar dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

  • Svara
   roethlisberger
   23 december, 2015 at 15:16

   Åh, den gamla favoriten! Från 2012…herregud vad tiden går snabbt, haha. Låt mig gärna veta hur det blev med sukrin 🙂
   Och tusen tack för att du tar dig tiden att kommentera att du gillar det jag gör <3 jag gör det så gärna men alltid fint att få "höra" att det uppskattas, så tusen tack!!
   God Jul och Gott Nytt År tillbaka!

 • Svara
  Tanja
  23 december, 2015 at 07:42

  Oooh denna ska ja testa så fort jag kommer hem efter jul. Har haft nippran på din https://roethlisberger.se/2012/08/14/chocolate-chip-cookie-dough-kaka/ den är sååååååå förgrymmart god!! Hittills har jag kört med agave som sötning och varierat med eller utan choklad. Men igår hittade sukrin så ska testa det nästa gång.
  Är sååå himla glad och tacksam för att du delar med dig av alla fina recept. Du inspirerar på alla plan. Önskar dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

  • Svara
   roethlisberger
   23 december, 2015 at 15:16

   Åh, den gamla favoriten! Från 2012…herregud vad tiden går snabbt, haha. Låt mig gärna veta hur det blev med sukrin 🙂
   Och tusen tack för att du tar dig tiden att kommentera att du gillar det jag gör <3 jag gör det så gärna men alltid fint att få "höra" att det uppskattas, så tusen tack!!
   God Jul och Gott Nytt År tillbaka!

Lämna ett svar