Emelie kommenterade med en fråga jag tror fler av er kan uppskatta att läsa svar på, så jag tänkte svara här i ett eget inlägg. Såhär löd frågan;
I höst flyttar jag och min kille till Göteborg och blir fattiga studenter… Jag vill för den delen inte sluta äta bra mat, men bra mat är ofta dyrare. Vi är dessutom gluten och laktosfria vilket inte gör det enklare. Skulle du kunna skriva ett inlägg om bra och billig mat som inte heller är så tidskrävande?
MVH Emelie
Spontant tänker jag på följande trick man kan ta till för att enkelt piffa till vardagsmaten utan att det kostar skjortan;
- ”Spä ut” allt från grytor till biffar med billigare proteinkällor. Om jag tex gör en kycklinggryta brukar jag använda 1 kycklingfilé och sedan ”fylla ut” med bönor av något slag. Samma sak med köttfärs, lasagne eller gratäng. Också i biffar och burgare funkar 50/50-principen kanon, med hälften färs och hälften bönor/linser. Blir supergott och saftigt!
- Panera – allt går att panera; kyckling eller fisk eller halloumi… ja men allt! Panera i kokosflingor, krossade chips av något slag, frön eller nötter – variationsmöjligheterna är oändliga vad gäller panering.
- Gör mos. Jag har gjort mos på det mesta; blomkål, broccoli, potatis, pumpa, morot… Bara att koka rotfrukterna/grönsakerna mjuk och smaksätta med massa goda kryddor – min favvo är curry, framför allt till potatis och blomkål. Annars ös på med färska örter (finns att köpa till en mindre peng i frysdisken) eller prova röra ner en klick pesto, supergott! Kanel passar fint med både pumpa och morot (och en otippad smakkompis till kanelen är för övrigt chili). Grädde, crème fraîche, philadelphia eller motsvarande laktosfria/veganska alternativ gör det hela såklart ännu snäppet finare.
- Släng inga rester! Ett tänk jag ärvt från min mor; jag sparar verkligen minsta lilla rest. Det är inte ovanligt att man i min kyl hittar små burkar med typ en (1) matsked hummus, eller en ensam liten munsbit kycklingfilé som blivit över.. Jag sparar allt, och av diverse smårester bygger jag plocketallrikar de dagar fantasin eller tiden att laga en hel ny måltid inte finns.
- Såser, röror och dressingar – till och med allt. Gör en stor laddning tsatsiki (variera med att byta ut gurkan, mot tex morot eller äpple) och ha i kylen. Hummus och andra bönröror är också grymt att ha redo i kylen, en klick piffar genast till vilken halvtråkig måltid som helst!
Och åh – en stor favorit som kostar cirka ingenting är ju ”te-tricket”! Minns ni det?
Matiga sallader är en annan favorit, som förutom att de är lätta att förbereda och eventuellt ta med sig till skola/jobb eller bara ha redo i kylen att äta när man kommer hem, också går att göra riktigt ekonomiska. Inför en lång bilresa i höstas gjorde jag till exempel den här pastasalladen med taco-smaker och en annan gång gjorde jag en smarrig pastasallad med tonfisk och wasabi.
För konkreta tips och idéer kommer här några länkar tillbaka till receptfavoriter som är snälla för plånboken:
Falafel, biffar och bollar:
- Nötig falafel (byt ut pistagenötterna mot en billigare nöt eller frön för en lite billigare version)
- Kycklingbullar med curry och äpple
- Grön falafel med juice-rester (och där även en supergod aubergineröra)
- Falafel med röd curry
- Pumpafalafel med saffran och mandel
- Rödbetsbiffar (med ingefärskryddad päron-tsatsiki)
- Pumpabiffar (med pumpasås)
Såser, röror och tillbehör:
- Hummus med honungsrostade grönsaker
- Bönröra med grillad paprika och färska örter
- Ruccoladressing
- Ugnsbakad blomkål med cashew & curry
+ alla är inte superbilliga kanske, men jag samlade mina favoriter av röror, tillbehör & såser i det här inlägget
Update: jag fick en kommentar av fina Sally och påmindes om något jag självklart vill tipsa er om när vi ändå är inne på temat; nämligen hennes bok ”Skippa Nudlarna” – en bok full av god, nyttig, snabblagad och framför allt billig mat.
3 Kommentarer
Elin
3 augusti, 2015 at 10:52Hej! Vill bara tillägga: kortpriser och närmsta affärens reklamblad med billigare varor den kommande veckan. Så kan man planera utifrån det istället för att bara tänka ”vad är jag sugen på?” Hade en kompis i Uppsala som bara handlade det som ica hade tillfälligt lägre precis på..!
roethlisberger
3 augusti, 2015 at 11:56Bra tips! Så tänker jag också, jag utgår alltid från veckans erbjudanden och vad som är i säsong när jag handlar mat. Topptips!
Sally
3 augusti, 2015 at 14:52Oj så mycket smarrigt! Måste ju slå ett litet slag för min kokbok också, ”Skippa Nudlarna-god, billig och nyttig mat” hehe https://www.adlibris.com/se/bok/skippa-nudlarna-9789171263223