Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost Okategorierat Recept Resan Tankar om ting Vardagsuppdatering

Året 2014 – vad hände, vad skapades i köket och vad var extra läsvärt? (del 1 av 4)

Året 2014 har varit ett väldigt händelserikt och omvälvande år. Åt alla möjliga, spretiga håll har det svängt, gått upp och gått ner. Det finns många stunder och händelser från året jag kommer minnas länge, förmodligen resten av mitt liv. Kort sammanfattat har de senaste tolv månaderna varit mina på ett sätt föregående års månader inte riktigt varit. Jag har tagit livet och dess innehåll i mina egna händer på ett, för mig, nytt sätt och i och med det gjort många förändringar. Förbättringar. Framsteg. Jag har byggt grunder inför framtiden, både på ett jobb-plan men också privat; jag har börjat värdera mig själv högre och blivit mer som jag vill vara. Alltså har det varit ett bra år, även om det inte på något vis varit lätt eller utan motgångar och hinder. Det finaste och mest värdefulla jag lärt mig är hur allt börjar med mig. Hur jag kan påverka så mycket, och hur antalet motgångar eller hinder då plötsligt spelar mindre roll – för vetskapen att de är just temporära och något jag faktiskt kan och kommer ta mig förbi, spelar en så mycket större roll. Den avgörande rollen, faktiskt.

Jag tänkte kommande fyra dagar summera året som gått i fyra inlägg, tre månader i taget. Vad som hänt, självklart även rota fram guldkorn ur receptsamligen, samt belysa några inlägg jag tycker är värda att läsa igen. Häng med mig och kika tillbaka, vad som hänt inte bara i mitt liv, utan också här på roethlisberger.se, under året 2014!

JANUARI

Vad hände? Jag inledde året med ett besök ner till Schweiz för att hälsa på familjen. Där blev det såklart en hel del chokladätande, och så hängde jag med en fin vän. Vår vänskap började med ömsesidigt följande på instagram – helt klart min favoritgrej när det kommer till allt det här med bloggar och sociala medier; jag har hittat så många fina vänner där!arssum14ett

Vad skapades i köket? Ja det blev såklart lite gotte också, bland annat enkel och himla god pistageglass, samt dessa cashew/blåbärs-rutor som finns i min andra ebok (som man kan köpa HÄR).cashewblueberry5

Skrevs något extra läsvärt? Det här inlägget om fina och fula sjukdomar tyckte jag var viktigt då, och likaså nu. Helt klart värt att gå tillbaka och läsa igen, samt de 65 kommentarerna som skrivits till det… Ämnet är VIKTIGT.

FEBRUARI

Vad hände? I mitten av månaden hälsade på min kusin som bodde i New York ett halvår för att dansa på Broadway Dance Center. Det var en grym vecka i en stad jag direkt förälskade mig i och absolut kommer besöka igen. Jag träffade många härliga människor, njöt av stadens puls och självklart shoppade jag smått och gott till köket.arssum14ny

Vad skapades i köket? OJ vilken bra månad i köket, insåg jag nu när jag skulle samla några favoriter. Svårt att välja de bästa recepten, men några av dem är i alla fall denna ljuvliga Green Dream Smoothie, en festlig Apelsinkaka med nutellafrosting och apelsinkanderade hasselnötter, samt ännu en glass (för man kan inte ha för många recept på glass, det är liksom fakta). Jag provade för första gången att göra Fooled Pork (dvs vegetarisk ”pulled pork” – succé!! Prova!!) och jag fick dille på en ny frukost; ”blåbärsglass” och pumpa/kanel/jordnötssmör-kräm. En rätt jag än idag har på listan över mina absolut bästa, skapades också i februari: min veganska lasagne som älskats av alla som smakat. Även det receptet finns i min andra ebok, alltså HÄR.arssum15febrecp

Skrevs något extra läsvärt? Jag satte ord på lite känslor i inlägget ”Hälsa är att tillföra – inte att utesluta” och den rubrikens ord har, sedan jag formulerade den då, varit mitt motto i ALLT jag gör. Jag jobbar med hälsa, och för mig handlar hälsa om så mycket mer än enstaka handlingar, måltider eller känslor. Det är summan av allt det lilla som gör individen lycklig, och just därför är konstellationen olika för oss alla. Det finns inte EN hälsa och ETT sätt att uppnå den. Hälsa är att tillföra, stärka och belysa allt som gör oss glada, lyckliga och starka.

MARS

Vad hände? Jag fick äntligen genomgå utredningen som jag kämpade i över ett år för att få, och fick efter den diagnosen ADHD (skrev lite om det HÄR). Något som förklarade så mycket för både mig och närstående som varit med längs vägen under alla år. Efter bara några dagar med medicin upplevde jag sådan enorm skillnad och idag är jag mig själv evigt tacksam att jag orkade kämpa för utredningen. Inte bara för medicinen, såklart, utan bara vetskapen av ”hur jag är” har gett mig insikt och idag kan jag på ett helt annat sätt förebygga jobbiga situationer. Jag är medveten om mina begränsningar, men har också blivit uppmärksam på mina styrkor och hur jag bäst använder mig utav dem, istället för att trassla in mig i dem. Jag skrev om hur jag kände efter de första dagarna HÄR, och lite senare försökte jag förklara ytterligare hur påtaglig skillnaden var HÄR. Jag är alltså 110% FÖR medicinering i detta fall, för det handlar om brister av ämnen våra kroppar producerar (eller ja, rättare sagt ska producera) precis som vilken vitaminbrist som helst. Så självklart är jag FÖR att då ta de ”tillskott” man ev. behöver. Mig och mitt liv har det räddat (och de i min omgivning har det nog också lättare och bättre…)hundpromme

Vad skapades i köket? Ett helt gäng fina sötsaker, bland annat Double Chocolate Black Bean Fudge Brownies (så jag jobbar: långa, krångliga men ack så frestande namn)pumpa-twix och en fräsch citron- och passionscheesecake. Utöver det söta, gjorde jag tydligen en himla massa röror, favoriten är nog denna veganska röra med soltorkad tomat och gräslök.arssum14mars

Skrevs något extra läsvärt? Jag skrev om att vilja leva – inte bara överleva. Jag vädrade även lite tankar i inlägget ”det är beteendet som är sjukt”.

Imorgon kommer ett inlägg där jag går igenom april, maj och juni – vad som hände, vad jag gjorde, vad jag skapade i köket och vad jag skrev som är värt att läsa en extra gång. Så kika in igen vetja!

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Paula
    29 december, 2014 at 08:39

    Kul grej! Inser att jag fortfarande har cirka en miljard av dina recept att pröva! Allt låter ju så himla gott =)

Lämna ett svar